Само ден след като беше въведена „светофарната наредба“, както я наричат туроператорите, тя предизвика недоволство на част от бранша. Според актуалното развитие на заболеваемостта на хората в отделните държави, те ще бъдат „вкарвани“ в червена, оранжева и зелена зона. Хора идващи от страни в червената зона са със забрана за влизане у нас. 

 „Това е една голяма спирачка пред туристите, които вече са си резервирали почивка. Настояваме да се върне старата заповед – от 1 май, в която много по-ясно и точно е написано как могат да влизат туристите в страната“, посочи Янчо Парушев – хотелиер от съюза на собствениците в Слънчев бряг.

„Заетостта на хотелите в Слъчнчев бряг в момента е между 25% и 35%, надяваме се да се увеличи, имаме доста резервации. Заради новата заповед обаче, прогнозите са, че ще има доста отказали се туристи, защото тя е спирачка“, каза още Янчо Парушев.

 

Снимка: btvnovinite.bg

„Още от 18 май до края на месец юни сме изпратили общо 7 писма, подписани от туроператори и организации, до министерствата на туризма и здравеопазването. Нямаме отговор или покана за среща. В тях искахме предложения, които да улеснят туристическия сезон, а не да го затруднят“, заяви и Иван Кирязов – туроператор.

Новата заповед според него не е консултирана нито с министерството на туризма, нито с бранша.

Снимка: btvnovinite.bg

Хотелиерите и туроператорите от Южното Черноморие са готови да протестират, ако новите правила за влизане в България спешно не бъдат отменени. 

Заради голямото разпространение на „Делта“ варианта на коронавирус в Русия, руските туристи например първи могат да влязат в червената зона.

В Равда срещаме Людмила, която от 7 години не се е прибирала в Москва. Тук й липсват роднините и приятелите – всички с имоти, за които идването сега се оказва трудно.

„Преди година болните в Москва бяха много по-малко, а затвориха границите. Сега ги отвориха, но не пускат всички. Цените на билетите също се увеличиха много и всичко е под въпрос“, отбелязва Людмила.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че имат апартамент в курорта, и двамата са ваксинирани, Виктор и съпругата му се оказали разделени за три месеца. Той, като собственик, влязъл в България без проблем, но не и тя.

„Аз дойдох от Санкт Петербург с директен полет до Бургас. Докато при жена ми можеш цяла история да напишеш за пътуването й – от Санкт Петербург до Москва, от Москва до Букурещ, после с такси до Равда“, разказва Виктор.

„Толкова много исках да дойда в България, че никакви трудности не ме спряха. Дори и това, че трябваше да мина през Румъния“, посочва Людмила.

„През целия месец май търсих начин да дойда, три пъти презаверявах билета си, 3 пъти отменяха полета. Най-накрая през Кишинев с автобус през Молдова, Румъния, България - много дълго, много трудно…“, споделя и Ирина.

Снимка: btvnovinite.bg

И в Поморие руската реч бавно се завръща.  

Според туроператори не трябва да ни притеснява дали руснаците ще донесат „Делта“ варианта в България, а да вземем мерки.  

„Трябва проверките тук на място да бъдат много по-сериозни и взаимодействието между Министерство на здравеопазването и Министерство на туризма трябва да е много по-сериозно, на летището трябва да има задължително тестове да се правят и не нарядко, а на често да се правят тестове", смята Галин Георгиев - зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. 

Снимка: btvnovinite.bg

За сега у нас пристигат основно собственици на имоти. Поне две-три седмици ще са необходими на туроператорите да организират чартърните полети.  

„Миналата седмица за България имаше 6-7 чартъра може би от Украйна, специално може би за Бургас. За Турция само една компания- нашият партньор, е изпратил 97 чартъра за една седмица. Сравнението между България и Турция просто е очевидно", посочва Галин Георгиев.  

И настояват за по-голяма ангажираност на държавата към туризма.