Десислава Стефанова живее в Лондон. Тя е бивша певица в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, става българка на годината на Държавната агенция за българите в чужбина през 2017 г.

През 2000 г. създава Лондонския български хор, който е уникална група от певци от цял свят, обединени от любовта си към българския фолклор и желанието да пеят като българи.

„Докато учих в Софийския университет се отвори една възможност да работя като доброволец в колеж за слепи във Великобритания. Тогава се запознах с много музиканти. След това, когато завърших, авантюристично тръгнах към Великобритания. Там обаче ме поканиха да пея за един филм“, разказва Десислава Стефанова.

Докато очаквала да ѝ издадат работната виза, тя започнала да работи с хора. „Най-неочаквано за мен се оказа, че във Великобритания има хора, които са слушали албумите „Мистерия на българските гласове“ и бяха готови да пеят тези песни под ръководството на българка“, допълва тя.

Благодарение на нейното търпение и отдаденост тази интернационална любителска група се превръща в певческа фурия, която печели сърцата и умовете както на британци, така и на българи в концертни зали, модерни клубове, на фестивали и рок концерти, в посолства и на селски площади.

„Хорът е не само проект, той е и наше семейство. Ние приемаме всички, които искат да пият, без прослушване. Само една трета от хората в хора са българи, останалите са от цял свят. Имали сме хора както от Индия, така и от Австралия и Аржентина“, разказва още Десислава Стефанова, която е успяла да създаде такъв хор и в Швейцария.

През 2006 г. нейният хор печели титлата Некласически хор на годината на Би Би Си и е първият хор удостоен с това звание.

Вижте във видеото какво още каза Десислава Стефанова за добрите и лошите страни на живота във Великобритания.