Хиляди се включиха в пешеходното шествие в Стара Загора с 300-метровото българско знаме. Военни, жители и гости на града вървяха 3 километра от центъра на града до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

950 метра плат, пет жени и пет работни дни – така преди пет години в Стара Загора е ушито 300-метровото българско знаме.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттогава досега на националния празник хиляди жители и гости на града съпровождат трикольора  в 3-километрово шествие от центъра на града до мемориалния комплекс  „Бранителите на Стара Загора”.

Станка Гочева Вълчева е една от петте жени, съшили 300-метровия български флаг.  Всички обаче я наричат Райна Княгиня,  защото няма седмица, в която да не е ушила поне едно знаме. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Такова нещо до този момент не бяхме правили, толкова голямо знаме никога не се е шило”, категорична е Станка Вълчева. 

Признава, че не е било лесно – заради спецификата, по която се шие трикольорът. 

Всяка година, когато 300-метровото българско знаме събира хиляди около себе си в 3-километровия поход в Стара Загора, посветен на България и свободата, Станка Вълчева не сдържа емоцията си.

„Когато видя това знаме в цялата му дължина, аз лично винаги заплаквам”, казва тя.  За Станка българите трябва да са обединени не само на 3 март, а всеки ден – да не забравят, че са българи, да не напускат страната си, защото могат да успеят и тук.