Четирима български писатели през изминалата година успяха да издадат нови и успешни книги.

Книгите, които за мнозина бяха сила и вдъхновение през тази тежка година. Захари Карабашлиев и новото му заглавие "Опашката". Георги Господинов и "Времеубежище". Алек Попов и новата му книга "Мисия Туран". И Рене Карабаш с "Писма на Омар до бъдещата му съпруга".

„Тази година ние се сблъскахме челно с по-важните въпроси – кое е истина и кое не. С последиците от невежеството. С последиците от фалшивите новини, с това, че народ, който вярва в прекалено много неща, всъщност не вярва в нищо“, казва Захари Карабашлиев.

„2021 година несъмнено за всички нас беше една сериозна крачка, която трябваше да направим и едно огромно предизвикателство, което не е свършило“, споделя Георги Господинов.

„Вместо някакви разумни решения хората много често залитат по някакви фантастични измислици. За мен тези фантазии са интересни, но предпочитам в самата реалност да преобладава“, казва Алек Попов.

„Много е трудно в целия този шум да откриеш какво да направиш – кой път да хванеш. До колко можем да се намесим в съдбата на другия и до колко сме отговорни за нашата. Бяхме принудени да се затворим с хората, които обичаме – нещо на пръв поглед много нормално и сякаш не сме мислили какво би предизвикало това. Защото когато се затворим с човека, с който живеем – той става едно огледало, което е изключително болезнено, защото оттам излизат страхове, излизат несигурност и ето това е голямото предизвикателство“, коментира Рене Карабаш.

Според Попов трябва и да сме много внимателни:

„Трябва човек да е внимателен – да знае какво може да постигне и какво не може да постигне, защото в желанието си понякога до постигнем съвършенство може да направим големи бели и да объркаме много неща.“

„Вярвам в мъдростта на всеки един народ и това, което той ще излъчи въпреки всичките ни разочарования и наши провали и се надявам колкото и странно да звучи – ние да градим нашия дом с останките от нашите предишни провали“, коментира Карабашлиев.

Вижте още какво казаха творците във видеото.