Година и два месеца след разследването на bTV собственикът на платформата HelpKarma Константин Кръстев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване, а прокуратурата продължава да разследва.

"Става въпрос за една доста сериозна и добре подготвена и организирани финансова дейност, която е насочена към неправомерно разходване на дарителски средства, събрани от кампании на фондацията. По всичко личи, че тази финансова дейност е извършвана от подготвени хора. Прокуратурата няма да прекрати разследването, докато не установи всички съпричастни", заяви Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура.

Снимка: bTV

Сайтът на фондацията по нищо не издава, че дейността ѝ се проверява.

"Наложен е запор по закона за мерките срещу изпирането на пари на суми в общ размер на 8,6 млн. лева. С тях никой не може да се разпорежда", добави Петрова.

В началото на годината от Фондация "Хелп Карма" заявиха, че не регистрират нови кампании, а дейността им е свързана с изплащането на вече събраните средства за различни каузи.

Хората, които имат кампании в платформата, не знаят какво се случва със събраните пари.

По кампанията на Теодор са събрани 82 000 евро или над 160 000 лева. Детето се нуждае от протеза. Семейството му не знае кога ще дойде моментът тя да бъде поставена. Майката на Теодор знае приблизителната цена на протезата. Събраната сума е по-голяма.

Снимка: bTV

Докато чака да разбере дали парите за детето ѝ въобще ще бъдат изплатени, поискала да дари останалата част от събраните за нейното дете средства към кампаниите на други деца в спешна нужда. Тогава открила, че тази опция е махната от сайта.

"Имаше две дечица, на които исках просто да помогна за една химиотерапия, но разбрах, че това беше невъзможно поради това, че бутонът беше изчезнал и аз самата съм страшно притеснена, защото идната година ще се наложи да прилагам документи и да потърся тяхното съдействие и просто, да ви кажа честно, не зная какво се случва с тези събрани пари, дали въобще са в наличност", разказва тя.

Заради хода на разследването от прокуратурата отказаха да отговорят на въпроса на bTV дали се изплащат сумите, събрани за лечение. На сайта се вижда обаче, че се одобряват направени разходи от Ралица Енева, член на Управителния съвет на платформата.

Тя има кампания, в която събира средства за сина си Радо. По кампанията за неговото лечение все още продължават да постъпват и дарения. Последното е от 14 декември. А в апела за помощ пише:

Снимка: bTV

"Заради слабостта на мускулите, Радо има сериозно гръбначно изкривяване и видоизменения на таза, заради които му предстоят тежки и скъпоструващи операции. Само гръбначната операция възлиза на над 100 хиляди долара. В САЩ потвърдиха, че не е въпрос дали, а кога ще трябва да бъдат направени и колко на брой ще са според развитието на състоянието му."

Вътрешните правила на платформата изискват до два месеца след одобряването на апел за помощ, да бъде публикувана и конкретна оферта от болница и точния размер на операцията. Ралица Енева не добавя тази информация, въпреки че събира пари от съществуването на ХелпКарма. Но и не намалява сумата, която събира, след като детето й е оперирано.

А то е оперирано през август тази година. Не в Съединените щати, а в България. И не с пари от кампанията, а от Здравната каса.

Синът на Ралица Енева е бил опериран в столичната болница "Токуда", а имплантите и лечението в размер на 50 000 лв са покрити от касата, научи bTV от свои източници. В отговор на въпроси на bTV от болницата заявиха:

Снимка: bTV

"В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда никога не са постъпвали средства от юридическо лице с фирмено наименование "Хелп Карма".

И в изминалата година продължават пътуванията на Ралица Енева в САЩ - bTV разполага с данни за полетите ѝ. За Коледа и Нова година тя пътува сама. Публикува снимки от Гранд Каньон в Аризона. Следват три пътувания със сина й. Те включват престой в дестинации, отдалечени от болницата, в която му поставят инжекцията по експерименталното лечение.

Ралица Енева продължава да разчита на заплатата си като служител в HelpKarma. Възнаграждението ѝ е почти 2600 лв. на месец. Независимо, че фондацията не регистрира нови кампании, в нея все още работят петима души. Общата сума, която им е платена за заплатите през тази година е 175 хиляди лева. От парите на дарителите.

И в тази сума най-голям дял е за IT специалиста Славчо Славчев. За два месеца след излъчването на материалите ни той получава около 50 000 лв. Или средно по 25 000 лв. на месец. Доходите му рязко падат от началото на 2021 г. От тогава до сега той е получил едва 20 000 лв.

От прокуратурата казват, че проверяват и възнагражденията на служителите във фондацията.

Снимка: bTV

Междувременно по информация на собственика Константин Кръстев, парите, налични по сметки на фондацията през октомври 2020 г. бяха почти 5 милиона и 200 хиляди лева. В годишния отчет, който те са задължени да подават всяка година обаче, сумата вече е 3 820 000 лева.

Ако приемем, че предоставените от Кръстев данни са верни, това категорично означава, че след разследването на bTV би трябвало да са изплатени 1 370 170 лева на хората, които събираха пари през платформата на "ХелпКарма" по това време. Дали обаче това е така, поне за момента няма информация.

Д-р Антоанета Тончева е дарител в платформата и един от хората, подали сигнал за нередностите, свързани с "ХелпКарма" до bTV.

"Проверих транзакциите си по различните пътища, по които съм дарявала. Един от тези методи е чрез PayPal, където се регистрира акаунт, където е необходим имейл адрес и банкова сметка и всички промени, които се правят по този PayPal акаунт, както и транзакциите, които се нареждат чрез него, се документират чрез изпращане на имейли. Това, което ми направи впечатление е, че когато съм превеждала пари на "ХелпКарма" по дадена кампания, там излиза общият имейл на фондацията. Когато обаче си свалих детайлната разпечатка от PayPal видях, че парите се трансферират от моя имейл на личния служебен имейл на Константин Кръстев, което за мен е недопустимо, защото това означава, че той би могъл да се разпорежда с парите в акаунта на фондацията, както и да нарежда транзакции, които да изсмукват пари от сметката на "ХелпКарма", каза тя.

По думите ѝ една от жените с кампании в платформата е информирала, че има платежно нареждане за трансфер на средства от нейната кампания по нейна банкова сметка, което е изготвено от съпругата на Кръстев - Ивелина, което означава, че на практика парите на цялата платформа са съсредоточени в ръцете на едно семейство.

Д-р Тончева коментира и информацията, че все още има движение по кампанията на Ралица Енева.

"Очевидно е, че тя отчита средства, пуска заявки. В периода от януари до сега е похарчила повече от 15 800 евро, не знам кога прокуратурата е запорирала сметките на "Хелп Карма", но за мен това е недопустимо. Аз забелязах размествания, бяха отчетени няколко суми – две суми по 5 хиляди евро със задна дата. През май – 5 хиляди евро за октомври миналата година, а през август – 5 хиляди евро за януари тази година за лечение, преглед при ортопед и режийни разноски. Беше отчетен болничен престой на стойност хиляда евро през август, когато се е случила операцията на детето в "Токуда", а не в Америка и за тази операция няма никаква информация в кампанията. Паралелно във "Фейсбук" течеше паралелна кампания за набиране на средства от феновете на "Левски". Кампанията на г-жа Енева е получила дребни дарения, но най-фрапиращо е едно дарение от 4 хиляди евро на 10 март тази година от кампанията "Живот за Бобо" – момченце, което почина през януари. Това за мен е абсолютно недопустимо, защото няма никаква отчетност, никаква прозрачност", заяви тя.

Д-р Антоанета Тончева посочи и още няколко кампании, които са привлекли нейното внимание.

"Живот за Мартин" - събрани са 273 хил. евро, дететно не се нуждае от чернодробна трансплантация, не е ясно дали парите са налични по сметките на "ХелпКарма". "Зов за помощ за Марио" - вече над 4 месеца след смъртта му кампанията е активна и постъпват дарения", посочи тя.

Към момента опитите на Мария Цънцарова да се свърже с управителите на "ХелпКарма" нямат успех.