В град Троян „Глас с Тина Ивайлова“ тръгва по следите на едно измамно милосърдие. Жена събира средства и дарения чрез социалните мрежи и медиите чрез фалшива информация.

„Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила, ми обясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с две деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко“, казва Мирела Делчева, която е доброволец.

Снимка: bTV

„В общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други семейства на територията на община Троян, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от щета за пожар", обясниха от общината. 

Публикации, че младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 Фейсбук групи и  в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил във Фейсбук, от мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

Снимка: bTV

В първите публикации човекът зад профила разказва за трагедията, сполетяла  семейството от Троян и търси помощ, като обяснява, че вече са се събрали екип от доброволци. Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев.

Следват още публикации, в които мъжът вече благодари, за оказаната навреме съпричастност и за „почти“ събраната сума за ремонт на жилището на пострадалото семейство и обяснява, че е необходимо да се съберат още 2000 лева.

Снимка: bTV

Дарителската сметка вече е на друго име - Даниела Данаилова.

Прави впечатление, че под всяка публикация на човека зад въпросния профил, коментарите са изключени. А при връзка с него той настоява единствено само за пари по сметката. С него първоначално се свърза човек от екипа ни. А след това и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„Започна комуникация. Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила, ми обясни, че жилището на хората е изгоряло. Те са младо семейство с две деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко. Даже ми пращаха снимки на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат, такива неща. Мъжът, който беше качил публикацията се представи за приятел на пострадалото семейство, след което ме свърза с пострадалата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я кога е станал инцидентът и тя обясни, че е преди 3 месеца и връщайки назад във времето - се падаше в края на август, когато точно почнали да палят печките вкъщи. Те са били на работа, запалил се е целият апартамент, даже и пожарната не е дошла, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше много нереално“, обясни Мирела Делчева.

Жената направила записи на разговорите по телефона, които предостави на екипа ни. Предостави и чатове на въпросния човек зад профила.

От МВР потвърдиха, че жената от снимката в публикациите не е тази, с която разговаря Мирела. Това е снимка на друго семейство, вероятно не българско, а Даниела Данаилова няма съпруг и деца. Пожар в апартамента ѝне е имало, но за сметка на това ремонт е имало.

„Когато отидохме в Троян, срещайки се със съседи, те казаха, че наскоро въпросната жена е правила ремонт на жилището си и предполагам, че нещата, които е искала, са били точно, за да си направи ремонта в тях“, каза Мирела Делчева.

Снимка: bTV

Търсим жената, която събира средства. Малко преди да стигнем до Троян, Мирела Делчева се свързва с нея. Казва и че доброволци от тяхното сдружение са в Ловеч и биха могли да отидат до Троян. Трудно я убеждава за среща.

Пробвахме още няколко пъти да разговаряме с Даниела. Опитите ни удариха на камък.

„Случвало се е да получаваме запитвания от граждани, които искат да помогнат, тъй като са видели отново от интернет, което наистина е тъжно. В крайна сметка има доста фирми, доста граждани, които така перманентно и целенасочено даряват средства. Хората наистина даряват. Лошото е, че има хора, които злоупотребяват. Надяваме се да спрат. Никой не е застрахован, че няма да бъде от другата страна. Обикновено помагат хора, които или са били в същата ситуация, или сходна ситуация. Хора, които са съпричастни по някакъв начин“, обясни Марияна Николова - началник отдел „Социална и здравна политика“.

Във Фейсбук профила на Марин Радинов има обявена банкова сметка.

„Просто бъдете по-внимателни. Търсете повече информация, дори от компетентните органи дали наистина е достоверна информацията, още повече, когато няма телефони за контакти и връзка с пострадалите“, каза Николова.

„Да се информират добре дали е имало действително такъв случай, хората дали са реални, просто да могат да съберат достатъчно информация, за да са сигурни, че тази ситуация, която е описана в молбата за помощ, е истинска“, посъветва Мирела Делчева.

По случая в Троян вече сме сезирали ОД на МВР-Ловеч. Колко са хората, които са се отзовали на публикациите на Даниела и човекът зад този профил, и тези които са помогнали, предстои да разберем. 

Всеки, който е дарил пари, вещи или каквото и да е, може да се свърже с екипа ни или да подаде сигнал в полицията в Ловеч. 

Вижте още във видеото.