Разказ за хора, които твърдят, че са измамени от жена, която по техните думи се представя за служител на ГДБОП.

Представя се също с различни имена. От историите на потърпевшите разбираме, че тя се внедрява в различни социални групи и по ред причини иска пари „назаем“ от хората, след което често не им ги връща.

Вижте техните истории, както и жената, за която те твърдят, че е измамница. Кадрите с нея са от скрита камера.

Хората са измамени почти по идентичен начин. Свързва ги това, че всички те са дали пари на жена, която се представя за антимафиот от ГДБОП, а всъщност е бивш дългогодишен служител на Агенция „Митници“.

Представя се с различни имена, но истинското и име е Ралица Василева. Преди няколко дни мъж, който твърди, че е потърпевш публикува този пост със снимки в една от социалните мрежи.

По данни на МВР срещу Ралица Василева има подадени десетки жалби в почти всички РУ в София, също и в областта. Тя не отрича тези факти, а напротив.

От информация, потвърдена от МВР, разбираме, че в 7 РУ срещу Ралица е образувана  преписка за обсебване, която е предадена на Софийска районна прокуратура. По нея все още се води разследване. В 5 РУ е образувана и друга преписка, която е прекратена от прокуратурата. Тя е за измама чрез възбуждане, поддържане на заблуждение. В други от случаите дори са заведени дела, които са прекратени. Като при тази жена, която е бивш колега на Ралица. Крием самоличността й, защото е държавен служител.

„Ралица Василева я познавам от 2008 година. Моя приятелка, съответно и колежка в Агенция "Митници", докато не се случиха и при мен нещата. 2017 година ми сподели, че са си купили апартамент, към който апартамента принадлежи подземен гараж. но не им достигат средства. Сумата беше 20 000 лева. И така в продължение на една седмица ме молеше. Изтеглих кредит и дадох. Имах и едно жилище, което се наложи да го продам. Тя дойде, започна да припада. Започна да ми казва, че синът ѝ е много зле, че му предстои операция, има проблеми семейни, че мъжът ѝ ще я напуска. Тя правеше страшни сцени, изключителен манипулатор и аз реших да ѝ помогна за пореден път. Колко пари ѝ дадохте? 25 000 евро. Спря да плаща кредита. Беше уволнена дисциплинарно от съответната администрация“, обясни потърпевшата.

Следват дела, а съдебната сага продължава няколко години. Делата са прекратени заради липса на достатъчно доказателства.

„Много добър манипулатор, изключително. В момента, в който разбра, че съм взела застраховката на детето, която бях направила застраховка "Живот" каза, че мъжът ѝ я малтретира Застраховката беше 5 хиляди лева. Дадох ѝ ги всичките. Последва - „Сега ще ти ги върна. След една седмица брат ми ще ти ги даде. В болница съм с едното дете, след това болница, с другото дете, майка ѝ със счупена ръка, дъщеря ѝ със счупена ръка“. С годините непрекъснато излизат нови и нови хора. Не съм пускала жалба, защото нямам никакъв документ“, обясни друга потърпевша.

Хората които се свързаха с екипа ни  подготвят колективна жалба, която да внесат  в прокуратурата. Някои от тях са били доброволци в издирването на Александър от Перник, който изчезна през ноември миналата година. Запознанството им започва от   Фейсбук групата "Да намерим Сашко", както и от общия радио канал в приложението Zello, където за пръв път чуват гласът на Ралица.

„Ралица, която всъщност ние първоначално познавахме като Светослава, впоследствие като Рая, се внедри към нас покрай търсенето на Сашко. С прекрасния ѝ глас и интелигентното ѝ изказване се представи за служител на ГДБОП. Беше казала, че Сашко е забелязан на Централна гара, тя е изискала със служебната си карта камерите от Централна гара и ги е гледала. Детето не е било там. След  това даже е имала проблеми в службата. Всъщност спечели доверието на повечето доброволци, защото каза, че е съученичка на Тодор Тодоров“, обясни Мирела Делчева.

„Сумата от хората, с които ние имаме контакт до момента, е грубо около 500 000 лева“, добави Делчева.

Криминалният психолог Тодор Тодоров отрече да е учил с нея и не я познава.

„Това да се представя, че ми е близка или съученичка е Меко казано не е неморално, то е пълна свинщина, защото това не е вярно“, добави Тодоров.

„Това, че се представя не е престъпление по НК, макар че в случая, ако това е така,  има някаква вероятност аз да и потърся отговорност, затова че ми уронва името и авторитета, но е престъпление затова, че взима от хората пари и ги заблуждава, че ще им ги върне и всъщност не им ги връща“, посочи криминалният психолог.

„30 човека правехме сметка да създадем едно сдружение, което да се занимава с доброволни дейности благотворителност. Тя изготви повечето документи за сдружението и се ангажира чрез неин адвокат да го регистрира в Търговския регистър. Има снимани лични карти на доста от нас. Сдружение няма. През цялото това време обаче индивидуално е комуникирала с повечето от нас. И съответно ни е искала пари. Първите 2 000 лева, които дадох, да ми направи една услуга. Другите пари ми ги взе, защото синът на нейна приятелка Светла го бяха хванали с трева и тя трябва на колегите си да даде пари, за да измъкне момчето. Общо 7 000 лева“, добави Делчева, потърпевша.

Измамата с Мария Танова минава през подобни обяснения.

„Каза, че в ГДБОП има конфискувани цигари и каза,  че това нещо го прави от години и че е вървежно. Всеки би се съгласил да изкара пари. Вечно измисляше нещо покрай заплатата ми. 1300 и ги дадох накуп, цялата ми заплата. Тогава на следващата заплата й дадох 500 лв. Пращала също един път 750, един път 500. Винаги си намираше някакви неща лоши, които са се случили с нея, за да я съжалявам и за да и ги дам“, обясни Танова.

Ралица показа документ за наследствен имот, който и предстои да продаде, обяснявайки ,че така смята да върне парите, които дължи. Пред екипа ни звъни на мъж, за да ни докаже, че от него също е взела пари, но ги е върнала. Мъжът потвърждава. Други обаче нямат този късмет.

Уговорката ни с Ралица Василева беше, когато се срещнем с хората, тя да даде нейната гледна точка  за всеки един от случаите. Ден след нашата среща обаче, тя смени личната си карта и замина за Германия, потвърдиха наши източници от МВР. Потърсихме я по телефона и обеща среща, на която не се яви. Такава среща не се състоя и седмица по-късно, Ралица не отговоря на нашите обаждания. Показвам още чатове с нея. В същото време с екипа ни с свърза  детективът Мартин Манев, който ни съобщи, че Ралица е потърсила контакт с него, защото:

„Приехме я в офиса, като сподели с нас, че около Великден неизвестни лица са налепили входа на родителите и автомобила с различни надписи, че е измамница и дължи доста пари на различни хора. Стигнахме дотам в комуникацията, че тя ме попита дали ви познавам. И директно ме попита дали има опция да си плати, че може да даде не повече от 10 хиляди лева за това да се спре предаването“, обясни Манев.

Мартин Манев споделя, че до часа на уговореното ни интервю е получил десетки обаждания от Ралица.

Втора седмица Ралица Василева е в чужбина, по наша информация полета и за Германия е бил на 3 юни. Дали ще удържи на думата си този път за среща с екипа ни, предстои да разберем.

„Тук е хубаво да апелирам към  други мои колеги от този бранш: преди да се поеме случай или казус, е хубаво да си проучваме клиентите, защото неволно можем и ние да сме съпричастни към престъпление. Ако беше платила да издирваме лицата, които са и налепили автомобила най -вероятно тези пари щяха да бъдат отнети от някой невинен човек“, коментира детективът.

А потърпевшите се надяват се стигне до справедливост и наказание, за да се покаже, че това не може да продължава да се случва.

На ход са институциите.