Веднага след изборния ден от Върховна касационна прокуратура (ВКП) обобщиха постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

Стана ясно, че от началото на предизборната кампания са образувани 140 досъдебни производства и 859 преписки.

Разследването по всички тях продължава, анализират се доказателствата. Имаше ли купен вот по време на изборите за 49-ото Народно събрание. Екипът ни тръгна по сигнали за търговия с гласове, които приключиха с арести. Последваха и дела.

Сред арестуваните Красимир Стоянов от Горни Дъбник. По информация на плевенската полиция той е раздавал по 50 лв. за глас.

По данни на МВР Стоянов е криминално проявен и осъждан. Преди пет години отново по време на парламентарните избори той е задържан за купуване на гласове. По-късно е осъден и излежава ефективна присъда за това престъпление.

Твърди се, че някои от хората, продали гласа си, са получавали по 50 лв. от Красимир Стоянов, веднага след като са упражнили правото си на избор, а други са получили сумата дни преди изборния ден.

Емилия Борисова от село Мадан, община Бойчиновци, също твърди, че безработицата и безпаричието я накарали да продаде гласа си. Тя и още няколко човека от селото свидетелстват, че са продали гласа си в изборния ден. Признават вината си пред полицията, и пред съдия. По случая за купуване на гласове е задържан Росен Русинов. По данни на МВР Росен той е давал по 50 лв. на глас. Парите са раздавани в заведението, което е негова собственост, потвърдиха от полицията.

Търсим и други свидетели, които са признали вината. В една от къщите живеят майка и дъщеря, също продали гласа  си срещу 50 лв. на Росен, потвърдиха от МВР. Отказват да се срещнат с екипа ни. Отказва и Росен Русинов.

Кой е Росен Русинов? Преди време ви разказахме  за него наше разследване за злоупотреби с милиони левове в община Бойчиновци. Показахме ви кадри как общинският съветник бие по особено жесток начин учителка. За случилото се той е осъден на 1000 лв. глоба.

Росен Русинов е и в списъка с фиктивни работници на община Бойчиновци, за който също ви разказахме. Това са хора, които получават заплати за позиции, които заемат само по документи. По наша информация целта е ангажираността на тези хора за купуването на вот по време на избори. След 72-часова мярка за задържане Русинов е освободен с по-лека мярка парична гаранция – 1000 лв., защото е признал вината си.

Сега са му повдигнати обвинения за купуване на гласове – чл.  167, т. 2. Ако се докаже вината му, го грози от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.
Че е честа практика да се купуват гласове, твърдят и други хора в община Бойчиновци, които потвърждават твърденията си с факти.

Гледайте цялото разследване във видеото!