Възможно ли е шофьор на 73 години да употребява амфетамин и да се качи зад волана? Сигурно е възможно, но е малко вероятно. Защо освен това се налага да чака 14 месеца, за да докаже пред закона и обществото, че не е наркоман?

С този казус се сблъсква Петър Карахристов. „Изкараха ме с дрога, амфетамини. Просто останах учуден от къде се появяват. Аз не ползвам такива неща, дори не знам какво представляват. Амфетамини, какво е що е…“, твърди възрастният мъж.

“Той и на 73 години, ако употреби амфетамини, те бидейки стимуланти, твърде вероятно е дори да получи инфаркт”, каза адвокат Силвия Петкова.

“Те направо ми скъсяват живота така. Пет месеца само мъки, тормоз. Всичко се промени, свикнал си толкова години да си вадиш хляба с това и накрая те осакатяват един вид като нямаш документ”, добави Петър Карахристов.

Петър Карахристов от Варна на 73 години. През октомври миналата година на кръстовище в Търговище блъска непълнолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без сериозни наранявания.

“Пътувам през Търговище минавам и пред пешеходна пътека, нямаше никой, полека си карам и внезапно една тротинетка, едно дете премина отпред. Не го видях, набих спирачки, но бутнах детето. Ударих го, но нищо му нямаше. Крачето го болеше едното, да е живо и здраво детенцето. Свидетели имаше двама човека, които видяха. Детето вика: "Аз съм виновен". И хората и те видяха, че то е виновно, обаче аз го удрям. На 60 метра има полегнал полицай, то не можеш да караш бързо, с 40 км в час да съм карал най-много. Това ме спасява, че полека го чукнах детенцето. Ако бях с голяма скорост, щеше да стане по тежка работата”, каза той.

“То стана така набързо, аз изобщо не го видях. Той изхвърча от улицата. Добре, че полека карах, иначе ако бях карал по-силно, ще го удариш, ще го досъбориш на пътя. Аз го чукнах леко и падна с тротинетката момчето. Стана изтупа се, нищо му няма. Детенцето е живо и здраво и да му е обица на ухото да внимава по тези пешеходни пътеки с тези тротинетки. Въпросът е, че му няма нищо и то се уплаши. Баща му дори му се поразвика: Колко пъти съм ти казвал да не караш, тук е център и да не минаваш през тези пътеки”, добави Петър Карахристов.

На място пристига полиция. Съставени са актове на дядото и на момчето.

“Полицаите дойдоха, направиха на мен акт. Направиха и на него, че няма право да кара и то по пешеходната пътека”, добави той.

Отведени са в Районното управление, където и на двамата е направен тест за алкохол и за наркотици с машина Drug Chek 5000. Пробата се взима от слюнка. Тестът засича  едновременно седем вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон.

При дядото тестът отчита положителен резултат и реагира на амфетамин.

“На мен ми дадоха една близалка, като посинее вкараха я в апарата и казаха отчита. Какво отчита, викам аз не знам какво е това. И сега вие сте наркоман? Да, да. Наркоман съм аз. Изкараха ме с дрога, че взимам амфетамин. Не, през живота си не знам какво е”, разказа той.  

Като се прибрахте вкъщи, като казахте на децата, на внуците, на съпругата, че реагира пробата на амфетамин?

“Ами как учудиха се. Чудят се и те от къде дойде това нещо”, добави той.

“Действително човек, който е дал фалшиво положително проба и му е залепен етикета наркоман, не само пред обществото, то се случва и пред семейството”, добави адвокат Силвия Петкова.

С екипа ни неведнъж в поредица от разследвания разказахме как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона. Набедени "наркомани" в последствие се оказват с чисти проби. Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба.

Показахме ви експерименти как хапчета без рецепта за деца те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта.

“Прави ми впечатление как като се съберем с приятели те ме питат дали могат да пият противогрипни лекарства. Да карат ли? Аз им казвам, че не мога да им дам конкретен съвет. Точно в тази връзка сме предприели действия по-бързо да излизат резултатите”, каза зам. директорът на ГДНП старши комисар Стойно Цветков. 

Амфетаминът на какво реагира? 

“Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин и соли на псевдоефедрина. Причината да реагират полевите тестове на псевдоефедрина е, защото това е прекурсор на амфетамина. Тоест с пдевдефедрин се готвят в кавички амфетамини. Има лекарства с псевдоефедринов хидрохлорид, които се предлагат без рецепта. Повечето лекарства, които съдържат псевдоефедрин се предлагат с обикновено рецепта. Голяма част от тези лекарства са противоалергични лекарствени средства за обикновена сенна хрема”, обясни адвокат Силвия Петкова. 

Правим тест с Drug Chek 3000, с който до преди няколко месеца тестваха шофьорите на пътя. Той отчита същите компоненти като  Drug Chek 5000, но е с един по-малко. Не отчита метадон. Взимаме лекарство за хрема без рецепта от аптеката, съдържащо псевдоефедрин. Резултатът е, че реагира на амфетамин.

Пиете ли някакви лекарства? 

“От време на време жената ми дава по някое лекарство, но просто по принцип не пия лекарства. Като тръгнах от село, хапнах вкъщи и изпих една чаша дюля. Цигари си пуша и аз те знам какво стана”, каза Петър Карахристов.

Часове след инцидента възрастният мъж дава платена проба за кръв и урина в ВМА-Варна, който се оказва отрицателен за амфетамин. 

Резултатът е готов за пет минути. Човекът от екипа ни също дава кръв за проба да наркотици в същата болница. Анализът отново готов за минути.

“Повече от прекрасно е, че възрастният човек е дал кръвна проба, която все някога ще излезе. Но има хора, които по една или друга причина не дават кръвни проби”, каза адвокат Силвия Петкова. 

Имате ли случай, в който ваш клиент да е осъдил МВР? 

“Имаме такъв случай, той е приключен с влязло в сила съдебно решение. Има издаден изпълнителен лист за изплащане на обезщетението. Държавата е осъдена по четири или пет иска бяха. Сред тях са за оставането без книжка, оставането без кола, незаконосъобразното поставяне на белезници, защото в 99% от случаите се стига до задържане. Към настоящия момент имаме около 10-тина висящи дела за фалшиво положителни проби, които са на етап първа инстанция, тоест ще очакваме в някакъв момент решения по тях”, добави тя.

Пробата от тестът, направен в РУ-Търговище на дядото също е изпратена в ВМА-Варна, само че резултатът от анализа вече пети месец не е готов.

“Когато хората отидат и си платят при тях въпросът е дали има наличие на наркотични вещества, или не. Когато е образувано едно досъдебно производство има способи за доказване”, каза старши комисар Стойно Цветков.

“Тази частна проба по принцип много, много трудно би могла да се ползва в потенциален процес. Тя не е взета по надлежния ред, не може да се ползва като доказателство. В тези случаи, когато имаме частна проба ние все пак ги даваме на съдилищата, за да покажем, че се касае за човек, който не е употребил наркотични вещества. Направил е необходимото, за да докаже, че не го е направил. Просто ситуацията е такава, че практически неговата проба не може да излезе своевременно, за да може съда да види, че и по надлежния ред се установява, че не е употребил наркотичните вещества. Хубаво е да се правят тези проби, точно поради тази причина, че ВМА няма необходимия капацитет да обработи пробите своевременно. Ако се увеличи щатът на ВМА и технически се обезпечи тази дейност няма да има нужда от такива частни независими тестове, по простата причина, че ще могат да се обработват пробите своевременно, едновременно с това ще могат да се оспорват като незаконосъобразни задържанията”, каза адвокат Силвия Петкова.

В началото на месеца дядото получава писмо от МВР-Търговище, с което е уведомяват, че предвид драстичното претоварване на лабораторията биологичните изследвания се изготвят с приблизително 14 месеца закъснение, считано от датата на назначаване.

“Факт е, че пробите се забавят, в тази връзка са предприети мерки в краткосрочен и средносрочен план. Създадена е междуработна ведомствена група с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи за промяна и постигане на по-ясно прилагане на нормите и по-голяма ефикасност на наредба 1 от 2017 г. за установяване на алкохол и наркотични вещества”, заяви старши комисар Стойчо Цветков. 

Кое налага закъснението на пробите с 14 месеца? От ВМА изпратиха писмена позиция по казуса: 

Във връзка с Ваше запитване по темата: Кръвните проби, взети при тестове за наркотици на пътя, Ви информираме, че постъпващите проби за експертно изследване на наркотични вещества в проби на водачи на МПС многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия в София и Варна.

Допълнителен принос в забавянето на изследванията е присъственотопризоваване на експертите по съдебни дела, което налага непрекъснатото им пътуване из страната, тъй като повечето съдилища у нас отказват да изслушват експертите чрез конферентна връзка или разпит по делегация.

“Алкохол, ако е за два дни ще те оправят, а тази дрога какво я бавят, просто чудно ми стана. Толкова време са чакали за една проба. Ще се чуди човек кой път да хваща прекия ли, заобиколния ли. Изследвайте 5-10 дни, да се знае има ли, няма ли, ще ме опандизвате ли, какво е що е, да се знае просто”, обясни Петър Карахристов.

“Последно самосвал карах 20-тонен. Карах, работя съвестно, а сега нищо не мога. И колата да си карам не мога нищо, до магазин голям да отида, просто съм с вързани ръце", добави той.

“По отношение на възрастния човек мога само да кажа, че вече резултатът е ясен, но предвид факта и разпоредбата нямам надлежно разрешение от наблюдаващия прокурор, за да мога да го коментирам”, каза старши комисар Стойно Цветков.

Чуха ни. Благодарение на бързата реакция на експертите от ВМА пробата на дядото излезе ден, след като заснехме интервюто с него. Резултатът е отрицателен и до няколко дни Петър Карахристов ще може законно да шофира.

В най-кратки срокове и промените в Наредбата за наркотиците на пътя ще бъдат обсъдени и приети, обещаха от Главна дирекция национална полиция.