Развлекателният парк "Тиволи" в Копенхаген, се превърна в истинска приказка за коледните празници. 45 километра светлинни гирлянди с един милион лампички осветяват атракциите в парка и привличат всяка вечер жителите и гостите на датската столица.

Във френския град Лион пък очакват фестивала на светлините, който се провежда винаги в края на годината.

Традицията датира от далечната 1852-ра година, когато жителите на Лион поставят свещи на прозорците в деня, в който църквата отбелязва непорочното зачатие на Дева Мария.

А коледните базари в Германия са известни с ароматното греяното вино и традиционните наденички. Тя се превръщат в култура за износ за Германия – в различни градове между САЩ и Япония. Всяка зима те се превръщат в туптящото сърце на зимните празници.

Чаша греяно вино струва около 5 евро, но може да ви вземат и 10 евро. В тази цена е включено капаро за чашата, която, ако желаете можете да задържите за себе си. Ако я върнете, ще получите 5 евро обратно. От 5 до 8 евро струва и наденичка с хлебче.

На коледните базари в Германия можете да откриете и сладки десерти – бонбони, курабийки, захаросани ябълки и шмалкухен – бухтички с пудра захар. Около 250 грама от тях излизат между 4 и 5 евро.

Коледните базари водят началото си още от 15-и век. На тях са се събирали местни търговци и занаятчии.

Макар коледните базари значително да са се променили оттогава, те продължават да бъдат място, на което търговци и артисти предлагат своите продукти. Човек може да открие всичко – от ръчно произведени играчки и бижута до биопродукти от местни ферми.

През годините редица базари опитват да избягат от традицията. Така в някои градове посетителите могат да се насладят на базари с различна тематика – като скандинавски коледен базар, вегански коледен базар и коледен базар само за възрастни.