Китарата му звучи от сцената на фестивали по целия свят. Арно Дюмон е определян за "един от най-ярките и вдъхновяващи творци на Франция днес". Композитор, солист в множество концерти и преподавател в майсторски класове в над 65 страни.

Пред bTV той разказа, че се вдъхновява от всичко, което се случва по света.

“Когато преподавам, се стремя да вдъхновям учениците си - от една страна им помагам да се справят с инструментите - физически, а от друга се опитвам да им покажа, че музиката не е само в нотните листове. Един от моите най-добри ученици е българин - Атанас Уркузунов. Той е много добър композитор и моята първа връзка с България“, разказа Дюмон.

Снимка: bTV

В родината си французинът чува за първи път български ритми чрез изпълнението на "Ръченица" от пловдивските музиканти от ансамбъл "Академика".

През септември той ще гостува на пловдивчани. На есен Арно Дюмон ще се качи за първи път на българска сцена, за да представи свои аранжименти за китара на рененесансова и барокова музика.

„Досега съм бил във всички европейски държави, освен България и съм много щастлив, че ще мога да завърша моя европейски тур тук“, добави той.

Френският музикант ще може да бъде чут на 17 септември в Пловдив и на 19 септември в София.