Романът „Физика на тъгата” на Георги Господинов оживява с гласовете на Доналнд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд в английската версия на най-новия анимационен филм на Теодор Ушев.

„Всичко е възможно, когато има добра воля и отдаденост!”. Така номинираният за „Оскар”  Теодор Ушев оповести в социалните мрежи, че се поставят и последните щрихи от новия му анимационен филм, който носи името „Физика на тъгата”.

„Съдърланд, който е все пак актьор, работил с Фелини, с Бертолучи, познаваме го от „Военнополева болница”, всъщност се оказал, както Тео ми каза, много добър и много така естествен и свестен човек, който някак си е направил всичко с много голямо желание и го е поканил в дома си, там са правили записа и всичко това го е направил за идеята, без хонорари, вероятно е харесал проекта на Тео”, коментира писателят Георги Господинов.

За създаването на анимацията Теодор Ушев използва една от най-старите техники за рисуване. Образите на героите са създадени чрез горещ восък, в който са разтворени пигменти.

И докато „Физика на тъгата” намира нови пътища и оживява по различен начин, Георги Господинов е към края на нов роман, който ще срещне читателите с „дискретното чудовище” – миналото,  както самият автор го нарича. Новото заглавие ще преплита демоните както на историческото, така и на нашето лично минало.