Фитнес индустрията в България се намира в тежка ситуация, заради пандемията с Коронавирус, алармират от Българска асоциация за здраве и фитнес. Те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и остават в протестна готовност. 

По данни на Асоциацията в бранша работят над 50 хил. души. Вече 3 седмици залите работят, но при спазване на мерките за безопасност - т.е и ограничен брой хора, които могат да тренират.

В един от столичните фитнеси посетителите преди извънредното положение са били 200. Днес те са 20. По думите на собственика на фитнес Андрей Попов няма приходи, тъй като посетителите са с реактивирани абонаментни карти — т.е по време на извънредното положение не са плащали. 

По думите му в София има обявени 15 зали, които няма да отворят заради плащанията на наеми и заплати на персонал. Според него трябва да има помощ от държавата, като оцени натрупаните загуби в сектора на поне 50 млн.

Във фитнес индустрията попадат и басейни, спа центрове и залите за танци. 

Именно танцьори и музиканти получиха разрешение да отвори отново два дни след протеста им на 24 май. Въпреки това извънредните мерки продължават да държат много от студиата за танци затворени, а други фалират, алармират от Асоциацията за здраве и фитнес.

“Преди всяко едно занятие залата се дезинфекцира. Маските не са задължителни, но вентилацията трябва да работи изключително, което увеличава разхода. На входа трябва да има допълнителен персонал, който да мери температура, да подрежда по някакъв начин хората на групи, да спазват разстоянието”, смята Явор Кунчев.

Според него разширяването на графика намалява приходите за залите и увеличава разходите. В момента танцуването по двойки е забранено, защото трябва да се спазва разстояние от 1,5 м и всеки да има по 4 кв. м.

Онлайн тренировките и танцови занимания, станали популярни в интернет, за много от стиловете не са приложими и не носят приходи, коментира Ана Дончева, преподавател от по латино танци от 12 г. 

От сектора са притеснени, тъй като вече са изпуснали своя активен сезон, по време на пандемията,  предстоящите летни месеци за тях обикновено са вързани с гарантирани загуби. Затова настояват за среща с премиера. Те ще настояват част за намаляване на ставката за ДДС и за удължаване на мярката 60:40 до края на годината. От бранша ще искат и безвъзмездна финансова помощ въз основа на средната месечна ставка. 

От Българската Асоциация за здраве и фитнес, към която са част и представители на танцовите състави, са категорични, че ще направят всичко възможно, за да бъдат чути исканията им.