В първото българско село на книгата Челопек, където се провежда първият фестивал на книгата, добрините и традициите.

Изложби, творчески работилници, срещи с известни личности и дори приготвяне на храна с формата на любими приказни герои – това е само част от двудневния културен маратон, целящ да предизвика интерес към четенето.

Снимка: bTV

„В едно българско село може да е истински жив българският дух. Развива се културно и социално предприемачество и с това сме давани за пример в света. Тук имаме първата книжарничка с мисия, табели с откъси на български и чуждестранни автори, а днес предстои и първото издание на Фестивала на книгата, добрините и традициите“, обясни Мария Дончева от сдружение „Книгини“.

Снимка: bTV

„Когато нещата се правят от сърце, идеите се срещат в един момент. Тези картини са правени преди 10 години, обикаляли са различни галерии и пространства, но тук си намериха точното място. Картините се продават, част от средствата ще бъдат дарени на сдружението“, каза художникът Милен Каменов.

Снимка: bTV

Сдружението създава и къща от книги.

„Тези, които не могат да бъдат нито реставрирани, нито използвани, могат да бъдат част от страхотни арт инсталации и да носят удоволствие“, посочи Първолета Николова от сдружение „Книгини“.

Снимка: bTV