Жителите на град Волос и остров Евбея в Централна Гърция, за втори път за по-малко от месец бяха поразени от тежки наводнения.

Този път причината беше циклонът „Елиас“, връхлетял страната през последните дни.

Хората почистват домовете си, които бяха залети от водата и кал. Почти всичките им вещи са напълно неизползваеми. Голяма част от автомобилите в района са повредени. Собствениците са ги връзвали за дърветата, за да не бъдат отнесени.

Властите полагат усилия да помогнат на засегнатите. Единствената надежда на местните е времето да се оправи, за да могат да изчистят домовете си.

На 8 км. от Волос, в предградието Агрия, учителят Сотирис Инокополус разчиства калта от къщата си. Той трудно говори за преживения ужас, причинен от циклона „Елиас“.

„Водата идваше с такава сила, че носеше със себе си различни вещи от домовете на хората. Повлече коли, електроуреди, мебели и всичко отиде в морето“, каза той.

Мъжът споделя, че семейството му е претърпяло сериозни материални щети, но той самият е загубил нещо още по-ценно:

„Книгите, които имах в дома ми, които съм събирал цял живот - това беше безценно, това не се плаща с пари и няма как да се възстанови. Това е трудът ми, събирал съм ги цял един живот. Другото е поправимо, въпреки, че не мога да кажа сега, на каква стойност са материалните щети“, обяснява Сотирис Иконопулос.

Семейството му очаквало бурята, имало предупреждения, но силата ѝ била прекалено голяма.

Освен помощ от държавата, хората в Агрия имат нужда и от доброволци, които да помогнат с разчистването и такива има.

Виктория е жител на предградието, чиято къща е пощадена от бедствието, но тя е на терен и помага с каквото може на другите.

„Стана голямо бедствие тук в Агрия. Много хора загубиха всичко. На някои се наводниха само долните етажи и мазета, а на други - цялата къща. На долните етажи водата и калта стигнаха до тавана, при други се наводни и горния етаж. Всички ние бяхме от щастливците, които не претърпяхме щети. Аз, дъщеря ми и други хора от Агрия сме доброволци и помагаме с каквото можем на тези, които претърпяха щети“, посочи Виктория Вереми, която е психолог.

Надеждата на пострадалите е времето да им позволи да почистят домовете си от калта. На повечето места вече е възстановено водоподаването и електричеството, а екипи на Гражданска защита, армията, пожарната и доброволци са на терен вече четири дни и помагат на жителите на Волос.