Врачанското село Галиче е по-известно с криминалните си сюжети и персонажи. Но след броени часове там ще започне фолклорен фестивал с гости от близо и далеч.

Младите хора от сдружение „Роден двор“ искат да променят облика на Галиче и са организатори на фестивала. „Това е една от нашите стъпки, част от стратегията за развитие на селото. Искаме да превърнем Галиче в регионален център на културата чрез подобни инициативи“, каза Захари Стоянов.

Фестивалът „Данфорови ритми“ вече е под егидата на ЮНЕСКО. Във фолклорната надпревара днес ще участват ансамбли от Видин, Плевен и други градове от Северозападна България.

„Името „Данфорови ритми“ идва от едно дърво, което е поникнало на мястото, на което загива момче за да спаси любовта си – девойката е отвлечена от турска потеря. В този смисъл „Данфорови ритми“ е символ на любовта“, обяснява и Александър от сдружение „Роден двор“.

„При мен надделя носталгията – затова днес съм тук. Дано повече млади българи да се върнат в родния си край, да се завърнат в страната“, казва и Лъчезар, който от години живее в Испания.