Как протича живота в българската полярна база на Антарктида? Това разказа на живо Емил Иванов, член на 30 - тата българска експедиция на остров Ливингстън в „Тази сутрин“.

Емил е на Ледения континент вече 20 дни. Той е част от логистичния екип на  втората група на експедицията тази година и отговаря за комуникациите. Това е трета последователна експедиция на Антарктида за него.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има някаква рутина в живота на базата – закуска, среща, разпределят се задачи. Хората от научния екип събират проби от ледниците и морето, работят по техните проекти. Част от логистичния екип ги придружават. Аз излизам с тях с лодките в морето. Друга част от логистичния екип се грижи за обслужването на базата, която е един малък град“, разказва Емил.

Един от научните проекти на експедицията тази година е да се проучи как се отразяват екстремните условия върху човешката психика и сън. Д-р Нейко Нейков е събрал много интересни данни и откроява тенденция хората на Ледения континент да сънуват починалите си близки. Емил обаче каза, че лично той сънува много други неща.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг интересен проект е свързан  преброяването на пингвините на Антарктида, за чието осъществяване се използва и дрон.

Още за живота на българите на Антарктида вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!