Започват Европейски дни на птиците. Всяка година през първия уикенд на октомври BirdLife International и партньорите ѝ в 24 държави празнуват удивителния свят на миграцията. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

„Ще имаме различни събития в София, Бургас и Велико Търново. В София всички са добре дошли в Южния парк, където БДЗП ще е част от „Природа фест“. Организирали сме разходки за наблюдение на птици. Заедно с орнитолог всеки може да се запознае с широко разпространените видове. София е богата на птици и се надявам да видим много“, обясни Елица Иванова от Българското дружество за защита на птиците.

„Нашата идея е да насочим внимание към предизвикателствата, свързани с мигриращите птици, тъй като в момента сме в края на есенната миграция. Говорим за птиците, за заплахите пред тях и как можем да им помогнем“, добави тя.

„Има различни формули, с които птиците разбират кога е време да мигрират, температурата не е една от тях. Те имат вътрешен компас, усещат скъсяването на деня и по този начин започват да се подготвят. Много са факторите, не е само един“, обясни Елица Иванова.