Подкрепям протестите, но съм от тези българи, които пасивно подкрепят, но изцяло споделят исканията на една голяма част от протестиращите и по специално на тази част, която освен оставка, имат ясна представа какво трябва да се промени след това. Аз съм една от мафията, която е на площада, според премиера Бойко Борисов, заяви бившият министър на екологията Евдокия Манева в „Тази неделя“.

„Борисов не иска да чуе, че хората, които искат промяна и са недоволни от това правителство имат пълно основание и ако той се вгледа в своите министри, ще разбере, че това правителство отдавна е изчерпано. Там е пълно с хора, които са попаднали там случайно и те се занимават само с пиар акции“, каза Манева.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи тя може да подкрепи твърденията си за кабинета с „ресора, който най-добре познава – екологията“.

Според Манева в екоминистерството нищо не се прави, а новия титуляр във ведомството – Емил Димитров, се е отделил от останалите служители със специална преграда с електронен достъп.

Димитров „не само, че нищо не прави, но и изказва откровени лъжи“, смята бившият екоминистър.

Като пример тя посочи „мантрата, че той е открил опасните пестициди“ в няколко български градове. „Той не е направил абсолютно нищо. През 1998 г. беше направен преглед на залежалите от времето на соца пестициди с помощта на кметовете“. По време на първото правителство на Бойко Борисов, което беше от професионалисти, беше направи пълен преглед на пестицидите, бяха идентифицирани всички места, където са те и беше създаден регистър със степенуване на опасността, копие от който бе предаден на прокуратурата, каза Манева, която обясни, че проектът е бил реализиран с помощта на швейцарското правителство.

В момента Емил Димитров и областният управител на Стара Загора са открили начин да си правят пиар с пестицидите там, но по този начин се нарушава реда в създадения регистър и се създава допълнителна опасност, смята Манева.

Темата с боклука е една бездна, но незаконният внос се свързва с името на Славея Стоянова, която оглавява отдела за отпадъци, „по чието време с нейно разрешения се случиха всички тези безобразия“, заяви Манева, според която въпросната служителка се ползва със специална защита от настоящия министър на екологията.

Снимка: btvnovinite.bg

По казуса за безводието бившият екоминистър каза, че опасността за Източна България и други области е реална, но тя не е от вчера и за справяне с нея са били изготвени два документа - Водната стратегия, за която периодично се говори, и Стратегията за адаптация във връзка с климатичните промени, създадена със специалисти от цял свят.

Вижте повече във видеото.