"Докато обикаляхме в планината, попадахме на доста източници на вода, но не мога да кажа с какво се е хранeл 12-годишният Александър. Работи се по много версии, нито една не е изключена." Това обясни пред bTV Васил Василев от отдел „Издирване“, след като вчера детето бе открито след 8 дни в неизвестност.

„Оптимист съм, че ще разберем какво се е случило. Предстоят анализи и разследване. Имаме образувано дело и се водим по него, чака ни много сериозна работа“, посочи Павел Млеканов, директор на Областната полиция в Перник.

Той посочи, че Сашко все още е болница и му се правят изследвания. Необходимо е още малко време, за да се прибере вкъщи, но всички са щастливи от добрата развръзка.

„След като получихме сигнала, веднага отидохме на място. Отзоваха се всички налични полицаи. Обградихме периметъра, за който вече знаехме, че детето е там. Стотици хора вече се бяха събрали там. Бях 4 денонощия плътно и видях какво правят всички тези хора за издирването на детето“, обясни Павел Млеканов и допълни, че са използвани и ловци в акциите.

„Версиите, по които се работи, не са малко. Детето е намерено от доброволци, но искам да благодаря на Планинската спасителна служба“, допълни още той.

Директорът на Областната полиция в Перник обясни, че планината започва от последните къщи на Перник, а теренът е много труден - с пресечени местности, долини и храсталаци.

„Ние заехме, че детето е хиперактивно и може да се движи на доста бързо спрямо възрастта и физическото си състояние. Има различни действия, които биха предприели различните деца с аутизъм – едни биха се скрили, други биха бягали. Едни търсят височини, други биха слезли към къщите. Това затрудни търсенето“, коментира Млеканов.

„Всяко едно дете с аутизъм има различно поведение, много е специфично. Обстойно анализирахме различните форми, за да преценим какво може да направи Сашко и къде може да отиде“, обясни Васил Василев.