Те са съвременната перспектива на сръбската музикална сцена и не се страхуват да пеят както за политическата ситуация в страната, така и за любовта към ракията.

Рок групата S.A.R.S. ще зарадва за пореден път българската публика на EXIT Sunland Festival на 29 юли на плаж "Перла" в Приморско.

Когато не са на сцената обаче Жарко, Александър, Ненад, Небойша и Милан прекарват по-голямата част от времето си, репетирайки в тяхното студио в един от крайните квартали в покрайнините на Белград, където повечето от тях са израснали. Повечето от момчетата имат и други професии, встрани от музиката.

"Аз съм куратор в научния музей и доктор на науките, Ненад е пожарникар, а Небойша е преподавател в музикалното училище", разказва Саша.

Снимка: bTV

"Преподавам тромпет в Националното музикално училище и е много приятно. Имам много ученици, те идват при мен, всички свирим заедно. Много е хубаво да работиш с тях", обяснява Небойша.

„Той подготвя децата за музикални състезания и те винаги взимат първо място. Всички други преподаватели го мразят заради това“, шегува се Жарко, който е сърцето и вокала на групата.

Името S.A.R.S. (Прясно ампутираната ръка на Сатриани) се ражда като резултат от една пиянска история.

"Когато дадохме името на бандата, бяхме доста пияни. Историята е следната – обмисляхме да ампутираме ръката на Саша и да я заменим с тази на легендарния китарист Джо Сатриани, за да видим коя ръка върши по-добра работа“, спомня си с усмивка техният фронтмен.

Това се случва преди 13 години, когато един "мухлясал хляб" поставя началото на всичко.

"Тогава правехме концерти за семейство, за приятели. Аз водех скучен живот, работех в застрахователна компания и всеки ден чаках с нетърпение да направя музиката мой приоритет", признава Жарко.

"Спомням си времето, когато излезе "Buđav lebac" (мухлясал хляб). Имахме подозрения, че някой от нас – от бандата или пък наш приятел, просто е кликал като луд върху песента в "Ютюб", за да направи повече гледания и започнахме да звъним на всички. Няколко седмици по-късно можеше да видиш деца навсякъде в автобусите, по улиците, които си пускаха песента едни на други", разказва той.

Едно от най-популярните парчета на бандата както в родната Сърбия, така и у нас, е "Perspektiva".

"Наслаждавайте се на музиката, но помислете и за посланието на текста. Отдайте се на думите между мелодията. Това е важно за нашата банда и мисля, че много от феновете ни по света го правят и така намираме съмишленици", обяснява фронтменът на S.A.R.S.

В песните си момчетата пеят за любовта в различните ѝ проявления – към страната, между приятели, детската любов, класическата между мъж и жена и любовта… към ракията.

"Ракията е нашият коронен номер на сцената, тя винаги е налице", шегуват се те.

На 29 юли S.A.R.S. ще излязат на сцената на Exit Sunland Festival.

"Очаквам както винаги тази велика енергия сред публиката. Ще направим всичко възможно да създадем прекрасна атмосфера. И ще донесем ракия! Луди неща се случват в България на наши концерти", завършва Жарко.