Добринка Табакова и Пенка Кунева имат професия, която често се свързва с мъжки имена - те са композитори.

Табакова има номинация за „Грами”, писала е музика за юбилея на кралицата на Обединеното кралство и работи с оркестъра на Би Би Си.

Пенка Кунева е друго българско име, което ни прославя на световните сцени. Тя пише музика за филми и компютърни игри в Холивуд. Въпреки това твърди, че една от най-приятните й продукции е била писането на музиката за българския филм "Ага", който вече е по кината. 

Писала е музиката на игри като - "Принцът на Персия", "Трансформърите", "Мумията", "Хелбой". Още от самото начало професията й идва от детските игри. Завършва университета Дюк в САЩ, където е първата с докторска степен по композиция. 

"Бях стажантка-оркестраторка, което ми отвори вратите към следващите по-големи ангажименти. Чрез него се запознах с Брус Фалър, който е водещият орекстратор на Ханс Цимер и оттам започнах да правя тези оркесрации и оттам стана голямото запознанство със Стив Яблонски, който отвори шанс за мен да пиша музика за компютърни игри", споделя Пенка.

„Помня в началото бях в магистърски клас във Франция, където беше гръцкият композитор Янис Ксанакис и бях най-младата там и имаше време да му покажа нотите и много щедро и много мъдро просто каза "Не се страхувай да си си ти, това, което пишеш". А това беше през 90-те, когато толкова мелодична музика не беше толкова популярна, специално в по-академичните среди. Все още беше по-интересно да е нещо по-авангардно. Със звуци, които са нечувани и невиждани. А аз се интересувам от идея, от фразировка, мелодия и винаги е имало това в музиката ми и бях много щастлива и до ден днешен много сила ми дават тези думи”, каза Добринка Табакова.

Музиката й е изпълнявана на Златния юбилей от възкачването на престола на Кралица Елизабет Втора на специална церемония в катедралата Сейнт Пол.

Двете бяха в България по покана на „Софийската филхармония” за концерт с музика, която са написали специално за нея.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!