От 1 април България вече не е в извънредна епидемиологична обстановка заради COVID-19, след като две години живяхме в извънредно положение. Мерките срещу разпространението на коронавируса вече са препоръчителни.

Мненията за това дали е дошъл краят на COVID пандемията са полярни. В предаването „Тази събота“ темата коментират имунологът проф. Андрей Чорбанов и пулмолога д-р Александър Симидчиев. И двамата днес са депутати – проф. Чорбанов от „Има такъв народ“, а д-р Симидчиев – от „Демократична България“, зам. председател на здравната комисия в парламента.

„От моя гледна точка запазването на маските е част от параноята от параноята. Голяма част от това, което се случи през тези две години, може да се нарече параноя. Имаше обективни неща като пандемия, болни хора, починали хора. А това което мина извън тази статистика, всъщност беше нещото, което накара много хора да променят изцяло начина си на живот, дори и в ситуация, в която това не се налага. Точно параноя е човекът, който кара колата си самичък, човекът, който тича в парка също с маска“, смята проф. Чорбанов.

Д-р Симидчиев напомни, че имунологът не е държал изпити по обществено здраве.

„Общественото здраве налагал противоепидемични мерки. Част от тези противоепидемични мерки са ограничаване на начина на пренасяне на вируса от един индивид към друг, тъй като това е респираторен вирус. Научно доказано е, маските намаляват с между 40% и 80% вероятността да се заразим или да заразим някого“, коментира пуломлогът.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!