Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента във времето. Това каза в предаването „Тази събота“ доц. д-р Радосвет Горнев, ръководител на Клиниката по хирургия към университетска болница „Лозенец“. Най-любим лекар за 2023-та година - това е отличието, което той получи на церемонията „Балкански медицински Оскар“.

„За мен беше голяма изненада това отличие. Аз бях поканен да връча една награда – на млад лекар, който е решил да остане в България и съм сигурен, че ще има една добра реализация. След като я връчих, мен ме изненадаха. Това е голяма отговорност на фона на постигнатото през 42-годишния си трудов стаж – два години казарма и 40 години в болницата“, каза той.

Доц. Горнев призна, че с еднаква любов и отговорност лекува хора и преподава на бъдещи лекари. Той извършва около 350-400 операции на година. „Не е от значение броя на операциите, а качеството. Самото извършване на една оперативна дейност е съпроводено с екипна работа, т.е. участват много хора“, отчете той.

Хирургът разказа още, че освен самата операция, работата на лекаря е съпроводена и с проследяването на пациента след това – нещо, което в България е останало на заден план.

„Помня много детайли от операции, особено ако трябва да се вземе решение в рамките на секунди. Но колкото и клиширано да звучи – няма да забравя първата си операция. Първият ми учител – д-р Румен Киров, ми държеше буквално ръката. Това е усещането, което виждам в очите на младите лекари, когато те за пръв път престъпят прага на операционната зала“, разказа още доцентът.

Той рисува много добре. Баща му е бил архитект и е обичал да рисува мултипликационни филми. Като дете доц. Горнев обичал да си играе в киноцентъра. Хирургът разказва още, че сега се е посветил на развитието на младите лекари и дава всичко от себе си, за да им помага и напътства.

Вижте какво още каза той във видеото.