Международен конкурс за вина и спиртни напитки се провежда в рамките на изложението „Винария“. На него дегустатори от различни държави оценяват различни вина, без да е ясна марката и произхода.

„Дегустацията на едно вино е много субективен процес – труден и сложен, тъй като то трябва да бъде оценено от всички негови аспекти. Идеята е виното да бъде оценено като един краен продукт, т.е. в неговата цялост“, обяснява Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България.

Според него дегустаторите трябва да притежават голям опит, за да могат да разпознаят както дефектите, така и ефектите на едно вино. Той посочи още, че енолозите трябва да познават характеристиките на всеки регион, за да са максимално обективни.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Когато се дегустира вино, има изисквания към помещението – какво да е осветлението, каква да е температурата, каква да е цветовата гама в залата. Това е от значение, защото виното се оценява по цвят, аромат и вкус“, пояснява Станимир Стоянов.

Тъмната и шумна зала би попречила на оценяването, каза още той. Според него при дегустацията няма строги закони – експертът може да преглътне или да изплюе виното, но е важно да запази добрата си концентрация.  

„Към момента сме дегустирали само млади бели вина, така че е трудно да се даде цялостна оценка. Общото ни впечатление е, че качеството е добро без да има нещо, което много рязко да се отличава“, коментира и дегустаторът Христо Спасов, който е и преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив.