Световният ден на почистването отбелязахме вчера. Доброволци от над 160 държави чистиха заедно. По традиция, у нас инициативата се провежда с подкрепата на bTV Media Group. В рамките на социално отговорния проект "Добрият пример" стотици доброволци от цялата страна се включиха  в почистването и облагородяването на десетки емблематични места и малко известни кътчета от картата на България.

А за да опазваш природата е достатъчна креативност и желание. Доказват го двама сърфисти, които изработват мебели и очила от фасовете, които събират по плажа.

Снимка: btvnovinite.bg

Тригодишната Рая и майка й Мая почистват около мястото, на което идват на плаж. В края на лятото, гледката ги стъписва.

Три години след като за първи път поставят сигнално жълтите си кутии за фасове на плажа, Илияна и Йоан установяват, че те все повече провокират хората да събират този отпадък отделно от другите. 

Снимка: btvnovinite.bg

В зависимост от външните условия, на цигарения фас може да му отнеме от 3 месеца до 15 години, за да се разгради. 10 000 фаса се изхвърлят неправилно всяка секунда по света. Според експерти, това означава, че след 10 години в моретата ще има повече фасове, отколкото риба.

"Доста е важно да продължат живота си. Реално целулозният ацетат може да се ползва за различен вид продукти - от мебели за градската среда до аксесоари, които носим самите ние - очила, например, пейки, масички… Всичко, което виждаме в един цигарен фас, това са материали, които могат да бъдат разделени, преработени и използвани", смята Илияна Стоилова.

Снимка: btvnovinite.bg

Съвместно с bTV в рамките на проекта "Добрият пример" събраните от  плажа фасове ще бъдат рециклирани. През миналата година, само за 2 месеца бяха събрани и предадени за рециклиране над 40 000 цигарени угарки.

Социално отговорният проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околната среда, хората в нужда и уязвимите групи от обществото, както и приноса в грижата за бъдещето и подкрепата на талантливи деца и младежи.