На повече от 10 хил. километра от България се намира китайският пристанищен град Нинбо.

През юни тази година, българската държава и управата на Нинбо подписаха споразумение за активизиране на бизнес отношенията.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди дни, в китайския град разбраха за българското вино, розовото масло, чудната ни природа и вкусната ни храна. 

Китай е пъстра държава с древни традиции и технологии, които могат да ви удивят. Макар и една от най-големите икономики в света, в Китай си нямат всичко. Нямат, например, нашето вино.

Снимка: btvnovinite.bg


„Във виното е любовта, а в любовта е истината, защото във всяко нещо без любов – няма истина и то не се получава. За да се направи хубаво вино е необходимо много любов. Виното е продукт на любовта между слънцето и земята – да се роди хубаво грозде, което после лозарите с много любов да превърнат във виното, което ние пием”, каза Момчил Момчилов, Черноморска лозаро-винарска камара.

Адвокат по професия, винар по призвание, с нескрита гордост Момчил представя на китайците българските вина и ракии.

Снимка: btvnovinite.bg


„Китай не е онова място, където се произвеждат китайски стоки. Китай е място, където има пазар за качествени неща. Т.е., когато ти тръгваш да носиш в Китай някаква стока, твоята стока трябва да бъде с премиум качество от най-високо ниво, за да намери своя пазар.

А за доброто качество може да гарантира Лим Бу Фан. Вече 2 пъти бил в България и с нетърпение очаква следващото си посещение у нас.

Снимка: btvnovinite.bg


„Почти всеки ден от престоя ми в България пих вино! Освен това, всеки път си взимам българско вино, когато се прибирам в Китай”, заяви Лим Бу Фан, отговорник в компания за културен обмен.

В Нинбо, Лим Бу Фан отговаря за културната връзка на града с други точки по света.

„Нещата, които биха били интересни за китайците в България са виното, българският хляб, както и невероятно красивите места, които могат да посетят. Но има няколко неща, които България може да направи, за да привлече интереса на Китай. Много е важно, че България е член на Европейския съюз, което прави страната ви прозорец към Европейския пазар. Това буди голям интерес за китайските предприятия”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg


А красивите места у нас са специалитет на Димитър. Пътуването по света се превръща в негова професия благодарение на родителите му.

„Харесва ми да помагам на хората да пропътуват мечтите си. Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка, са казали китайците. Майка ми и баща ми с парите, които са събрали от сватбата, решават да започнат някакъв бизнес. Първоначално са мислели за бизнес в друга сфера, само че са седнали, започнали са да правят сметки и нещо не са им се получили. И тъй като в този момент е било модерно и е вървяло екскурзии, са решили да опитат с това, посочи Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg


И така близо 30 години едно семейство е връзката на хиляди хора със света. А днес, мисията на Димитър е да свърже Нинбо с България.

„Истината е, че Китай е интересен за всички сфери на бизнеса. Няма защо да се лъжем – това е огромен пазар, който освен това все още разгръща пълния си потенциал. България, според мен, е дестинация, която може да предложи много на китайския турист.

Снимка: btvnovinite.bg


Първото нещо, което бих показал на китайски турист в България е розовата долина. Това е забележителност, която е известна на китайския турист. Китайците свързват България с това нещо.

И отглеждането на розата Дамаскена и след това рафинирането на розовото масло от нея е традиция, която показва до известна степен българските ценности”, заяви още той.

Снимка: btvnovinite.bg


Уханието на розов цвят и до днес помни и Деси. В България попада като студентка преди 26 години, а за свой дом избира София преди 12. По професия е лекар – по китайска и по традиционна медицина. Но призванието ѝ в момента е да бъде мост между България и Китай.

А Китайският културен център в България е първият подобен извън Китай. Тук освен да научите езика, можете да откриете много информация за културата, традициите и кухнята на далечната държава.

Така започва приятелството между две далечни като територия, но близки като интереси държави. Оказва се – всеки има какво да научи от другия. А Нинбо очаква следващите си български посетители.