Властите в италианския град Болцано обявиха война срещу безотговорните стопани на кучета, които не прибират от улицата изпражненията на своите любимци. Те въведоха ДНК тест за кучетата и максимални глоби за собствениците.

По примера на френския град Безие, и в Италия разпоредбата на общината изисква от собствениците на кучета да извадят паспорт с ДНК на своите животни. Това ще позволи неприбраните екскременти да бъдат анализирани и да бъде установено от кое куче са.

Едва ли има човек, който да не е проклинал собственика на куче, който е забравил да прибере изпражненията, оставени на улицата от четириногия му приятел. Това се случва често в Италия – до степен, че човек е принуден да избягва ходенето по тротоарите, за да се прибере с чисти обувки. Оплаквания, протести, искания за контрол – навсякъде и във всички градове в страната.

Снимка: bTV

Но някои стигнаха по-далеч и решиха да кажат „Стига толкова“. Болцано например реши да бъде записано ДНК-то на всички местни кучета, за да се идентифицира домашния любимец, а следователно и собственикът, отговорен за това, че не е събрал и изхвърлил животинските екскременти.

Властите и силите на реда ще могат да проверяват биологични проби от екскрементите, оставени по тротоарите и пътеките, и да ги сравняват с тези в базата данни. За тези, които бъдат разкрити, се предвижда глоба от 292 до 1048 евро.

Снимка: bTV

Решението е взето още през 2020 г., но едва сега то започва да функционира. Досега е извършено само на 5000 кучета от общо 45 000 регистрирани в района. Цената на изследването, която е 65 евро, не се покрива от администрацията, а се поема от собствениците на домашните любимци. Освен това мярката няма да се прилага за животните на туристи или случайни посетители.

Въпреки факта, че става дума за сложна и скъпоструваща кампания, критикувана от стопаните и дори от ветеринарната асоциация на Южен Тирол, Болцано продължава напред и дори твърди, че мярката е добра. Няколко италиански региона проявиха интерес към тази инициатива, а управляващите в Рим също работят по приемането на мярката.

Снимка: bTV

В Рим всяка трета улица е замърсена с кучешки изпражнения. Феноменът, анализиран от агенцията за контрол на услугите през 2022 г., засяга около 38% от римските улици, като между отделните общини има значителни разлики. Най-добросъвестни са жителите на центъра и близките до него квартали.

Римската община периодично стартира институционални кампании, както и местни инициативи, за да насърчи събирането на кучешките изпражнения. Оставянето на животинските екскременти в Италия принципно се наказва със солидна глоба, която обаче не е достатъчна, за да се справи с неприятната тенденция. Улиците и тротоарите отдавна са се превърнали в „кучешки тоалетни“.