В първия ден от седмицата към новите политици Кирил Петков и Асен Василев бяха протегнати много ръце за партньорство.

„Изначално да направим заявка, че можем да градим мостове, че можем да договаряме коалиция“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

„Да сключим споразумение за това, че ще сформираме мнозинство на почтените след изборите за 47-и парламент“, каза Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Кирил Петков поля със студена вода желанията на потенциалните партньори: „На тези избори за мен е важно да се яви всеки сам.“

А след това него го поляха със студена вода – буквално. Жената, която изля кофа вода върху Кирил Петков в Пловдив, обясни, че го е направила неволно.

През тази седмица правителството назначи отново Бойко Рашков да отговаря за изборите. ГЕРБ и ДПС реагираха с критики.

„Този човек не е министър на вътрешните работи. Този човек е председател на предизборния щаб на Румен Радев“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Това са сигналите за полицейски произвол в страната през месец юли. Следене, унижение, събличане на хора, обиски по домове, по коли, на улицата, хора на земята“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Щом по такъв начин нападат действията на полицията, ние тогава ще започнем да разгласяваме дейността на техни активисти, които се занимаваха преди 11 юли само с покупка на гласове“, контрира Бойко Рашков.

А в последния работен ден група бивши депутати от ГЕРБ посетиха за втори път имота на човека, който е придобил фирмата на шефа на НАП Румен Спецов.

„Разбирам преди една седмица, че г-н Румен Спецов е бил заплашван. Питаме кой е заплашвал лицето РУМЕН СПЕЦОВ? Ние се притесняваме, че може би собственикът на тази фирма, след като е разбрал, че г-н Спецов му е продал фирма със задължения милион и половина, сега започва да си търси отговорите от Спецов или може би да му търси милион и половина лева“, допусна Александър Иванов от ГЕРБ.

Румен Спецов продължава да не отговаря на обвиненията на ГЕРБ.

И докато политическите престрелки са в разгара си, посланията на новата формация на Петков и Василев бяха разпознати в социалните мрежи като вече изричани преди 20 години от друг политически играч, влязъл също като тях в изборите с партии мандатоносители.

„Не е важно дали си ляв, или десен. Важното е дали си почтен“, каза Кирил Петков.

„Трябва почтеност. Почтеност във всичко“, гласят думи на Симеон Сакскобургготски.

Погледнахме в близкото и далечно минало, за да си припомним какви цели са си поставяли основните партии и дали са постигнати днес. През януари 1990 г. е учредено ДПС. Председател е Ахмед Доган, а заявката на партията е, че ще допринася за единството на всички български граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата.

Три месеца по-късно, през април 1990-а, Българската комунистическа партия става Българска социалистическа партия. Обявява се за партия на демократичния социализъм, а на митинга се веят червени знамена със сърп и чук. Като основни червени ценности са заявени свобода, справедливост и солидарност.

През 2006 г., тогава кмет на столицата, Бойко Борисов учредява своята партия Граждани за европейско развитие на България. Понеже законът забранява едновременно да бъде кмет и политически лидер, за председател на ГЕРБ е избран Цветан Цветанов. Целите на партията задава Борисов.

12 години по-късно - през април 2018-а, на политическата сцена се появява обединението между ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ – „Демократична България“.

През 2020-а в политиката влиза Слави Трифонов с партията си "Има такъв народ". С основна цел - да превърне в закон въпросите от референдума - за мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и субсидия от 1 лев за партиите. 

А през февруари тази година пред избирателите се представи коалицията, родила се на площада - "Изправи се! Мутри вън!". През юли коалицията се прекръсти на "Изправи се БГ! Ние идваме!".