В началото на седмицата България имаше действащо Народно събрание, а депутатите се готвеха да изслушат Ахмед Доган, да свалят държавната охрана на главния прокурор и политическия елит и да закрият специализираното правосъдие.

Първият учебен ден пък беше последен работен за народните представители. Ахмед Доган не се яви пред тях, нямаше кворум, за да бъде стеснен кръгът на охраняваните лица, а спецправосъдието беше закрито само символично - на първо четене.

Депутатите успяха да преместят Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдие под звуците на последния скандал в пленарната зала.

В последното заседание, но при закрити врата, депутатите си докладваха, че по време на миналогодишните протести подслушвани е имало.

А след последния звънец на 46-ото Народно събрание, първият служебен кабинет на Стефан Янев отчете какво е свършил: „Прозрачност, отчетност и професионализъм. Резултатите се виждат от гражданите.“

На следващия ден, за първи път в новата ни история, властта премина от служебен кабинет в служебен кабинет. Премиер продължи да бъде Стефан Янев.

Новината в състава на новия кабинет беше очакваното отсъствие на Кирил Петков и Асен Василев в състава му. Те обявиха, че отиват на избори.

Заедно с анонса за новия проект гръмна и първият скандал около него. Председателят на "Екогласност" - Емил Георгиев, осветли разговор с Кирил Петков, в който твърди, че е получил директна оферта Петков и Василев да поемат всички разходи по предизборната кампания и издръжката на партията, за да я ползват за мандатоносител. "Екогласност" е коалиционен партньор на БСП.

След като участниците за парламентарния вот вече са ясни, идва ред на въпроса кой кого ще подкрепи за президент. На 10 август сутринта за "Има такъв народ" беше рано да отговорят. Шест часа по-късно му дойде времето на този въпрос:

"На президентските избори, които предстоят след няколко месеца, "Има такъв народ" ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев, защото той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България", заяви Слави Трифонов.

Знаем, че Румен Радев е подкрепен и от ИБГНИ. Не знаем обаче как ще действа "Демократична България". В началото на август научихме, че ще се явят със собствен кандидат, а в края на август кандидатурата беше въпрос на анализ.

За втората политическа сила - ГЕРБ, номинацията за кандидат-президент е стара тема. С днешна дата от ГЕРБ казват, че имат своя кандидат за президент и всички го познаваме добре.

До преди седмица изглеждаше, че и кандидатът на БСП е ясен, но се оказа, че не е.