Коалицията между партия „Воля“ и НФСБ на предстоящите избори от гледна точка на политическия интерес е логична. Това коментира в „Тази събота“ Димитър Ганев – франкофон и политолог от изследователски център „Тренд“.

„ВМРО предпочетоха един самостоятелен път на явяване. Вероятно Валери Симеонов е искал да се яви с тях в същия формат. В случая, когато останеш сам, търсиш партньори“, посочи Ганев.

Социологическите проучвания сочат, че Веселин Марешки и „Воля“ разполагат с около 70-80 хил. гласа. НФСБ – 20-30 хиляди гласа.

„Те смятат, че тяхното обединение би им дал по-голям шанс да прехвърлят бариерата от 4%. В случая сами това би им било много по-трудно. В политиката обаче невинаги 1+1 е равно на 2. Когато се обединят две партии, това не означава, че трябва да сметнем аритметично сбора на техните електорати. Защото част от симпатизантите на Валери Симеонов не харесват Марешки, част от симпатизантите на Марешки не харесват Валери Симеонов, следователно част от тях няма да излязат да гласуват“, поясни Ганев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!