Лоши условия и нечовешко отношение са констатирани след проверка от екипа на омбудсмана Диана Ковачева в дома за възрастни хора във Варна, където преди дни 4 души загубиха живота си при пожар.

„Унизително отношение, абсолютно уронващо достойнството. Тук вече изобщо дори не говорим за дължимата грижа към лица, които са попаднали в този дом. Тук говорим за унизително и нечовешко отношение“, отбеляза Диана Ковачева в предаването „Тази неделя“.

По думите й проверката на място е установила множество нарушения - недостъпна архитектурна среда, тесни стаи с по 3-4 души в тях, човек настанен в бивша баня без прозорци, супа за закуска.

Близките не са имали достъп, те са можели да се срещат само с онези, които могат да излязат навън, а всъщност повечето от хората са неподвижни, обясни още омбудсманът.

„Има оплаквания за това, че хората не получават достатъчно памперси, за това, че са падали и не са вдигани своевременно, за липса на медицинска грижа. 

Голяма част от персонала е назначен в през месец март и април. Тоест има огромно текучество, необучени хора, неквалифицирани и ниско мотивирани, което може да се каже за още много домове“, каза Диана Ковачева.

По думите й потребителите съобщиха, че не са вдигани от леглата си, не са извеждани извън стаята, откакто са настанени там. „В случая ставаше въпрос за хора, които от седмица са в неподвижно положение. Това са само част от нарушенията, включително липсват елементарни условия, например шкафчета, в които хората да си държат личните вещи, а те са държани в пликове върху самите им легла. Едно от големите нарушения по закона за социалните услуги е настаняването на лица с различни категории заболявания“, обясни Ковачева.

„Всъщност там има освен лица с психични отклонения, както стана ясно, има и хора с деменция, има възрастни хора, които са прекарали инсулт и просто са неподвижни. Това е смесване на хора с различни типове заболявания, което е абсолютно недопустимо. Същевременно те са много в много тежко състояние, а не разполагат с алармени звънци над леглата, за да могат да сигнализират, когато има проблем“, посочи омбудсманът. 

„При всички случаи едно е ясно, има множество нередности и подобен тип домове, които не отговарят на условията на и изискванията за качествена грижа към хората, не бива да работят нито един ден“, заяви тя.

Освен това в този дом при проверката е установено и че храната е лоша – липсват изцяло млечни продукти, плодове и пресни зеленчуци, а месото е в ограничени количества.

„Все пак това е място, на което хората си плащат, а в последните месеци таксата даже е увеличена почти два пъти, говорим за 500 лева на месец“, каза Диана Ковачева.

Докладът от проверката е изпратен на министъра на здравеопазването, както и на министъра на труда и социалната политика.

„Нито една институция няма компетентност да затвори един подобен дом. Анализът, който направихме, действително показва, че има пропуск в законодателството за това кой трябва да го затвори“, коментира омбудсманът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!