Няма никакво задържане на доставени ваксини, напротив – всяка ваксина, която е получена в страната, вече е поставена. Трябва да оползотворим всички дози ваксини, които идват и това правим, посочи в предаването "Тази събота" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  

"Няма голямо забавяне на практика, онзи ден пристигнаха 12 000 ваксини от "Модерна", днес се очаква доставка на "АстраЗенека", "Пфайзер" също ще достави ваксини", обясни още тя.  

По думите й за месец март очакваната доставка на ваксини е около половин милион. Има два – три, в които имаме проблеми и временни затруднения, посочи министърът. 

Тя припомни, че проблемите с доставки на ваксини не само у нас, те са в цял свят. "Това, което ние сме направили е да поръчаме почти равни количества от ваксините, които са одобрени", каза Деница Сачева.

Общо 4500 са социалните работници в системата, 1000 от тях са заявили желание да се ваксинират, а на този етап с поставена ваксина към 200 души, отбеляза социалният министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Със сигурност кризата ще има влияние върху избора, който ще направят хората по време на вота, посочи Сачева.

"Правителството от управленска гледна точка е направило всичко необходимо – сключени са договори, осигурени са средствата, направена е организация. Това, че ваксините се бавят е проблем извън правителството и извън България въобще", каза тя.

Сачева отбеляза, че ГЕРБ в никакъв случай няма да използва темпа на ваксинация за политически цели "Неща, които са свързани с живота на хората няма да бъдат използвани за предизборни цели", каза тя.

На въпрос дали би станала премиер, Сачева заяви, че по принцип този пост се заема от лидера на партията. "Аз не ръководя политическа партия", заяви тя.

Социалните мерки в COVID кризата

"Над 1 млн. са хората, които са получили различна форма на подкрепа от държавата. Пенсионерите, които вече 8 месеца получават 50 лева, са 2 200 000. Те ще останат и през април, като тогава ще се изплатят и по 120 лева за хората, които са под линията на бедност – за хранителни продукти", посочи Деница Сачева.

Стойността на тази подкрепа по думите на министъра е около 5 милиарда лева. "Благодарение на това, което правим, кризата се понася много по-леко, на фона на много други европейски държави", отбеляза тя. 

За проверката за изразходване на европейски средства по програма "Патронажна грижа", министърът обясни, че не са открити други нарушения, освен в район "Красно село".

"Там на този етап това, което сме открили като нарушение е, че районният кмет Росина Станиславова  е сключила договор сама със себе си", обясни Сачева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!