Няма тема за оставката на Борисов, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична. Пред нас стоят важни задачи и първата е отвореният дебат за промени в Конституцията и темите, свързани с върховенството на закона, изборния кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджета за следващата година, посочи в предаването "Тази събота и неделя" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. Това е тема, по която има нужда от общо национално съгласие", каза още тя.

"Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това което ме тревожи, е ескалацията на омразата - хората не смеят да си кажат "Добър ден"", коментира още Сачева.

Според нея тази ескалация ще бележи бъдещето политическо развитие на държавата. "Онези лидери, които не я спират, след това няма да могат да посадят нищо върху тази почва. На първо място това са "Отровното трио", на второ място е президентът. Не се търси диалог, а точно обратното", заяви социалният министър.

Няма никакви доказателства, че правителството стои зад организацията на сблъсъците в нощта срещу четвъртък, обяви социалният министър. Така Деница Сачева отговори на президента, според когото властта е режисирала провокациите. 

Според Сачева нито един представител на българското правителство и на управляващата партия няма никакъв интерес и никога не е призовавал за кръв на протестите.

"Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. Как правим така, че да има активни провокации, къде са доказателствата за това?", попита тя. 

Търпим негативи от ситуацията, но въпреки това се опитваме да правим всичко възможно за деескалация на напрежението, посочи Деница Сачева.

Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес, заяви министърът на труда и социалната политика по повод вчерашните събития във веригата „Хиполенд“.

"Още вчера вътрешният министър разговаря с г-н Колев и го увери, че проверката е приключена. Това съвпадение беше прието негативно от мен и други колеги", каза тя. 

"Взети са мерки, за да не се чувства г-н Колев притиснат по какъвто и да било начин о да продължи да изразява своята гражданска позиция по начина, по който счита, че е правилно", увери министърът.