Великобритания е сред държавите с най-много изборни секции зад граница. За утрешните избори в Кралството нашите сънародници ще могат да упражнят правото си на вот в 118 секции.

Петите парламентарни избори в рамките на две години дават своето отражение. Процесът по организирането на гласуването в 118-те секции  и логистиката по доставянето на машините вече до голяма степен е познат от предходните гласувания.

Специално за bTV, посланикът на България в Лондон Марин Райков, потвърди че 35-те машини, предвидени за секциите на Острова, са доставени в тях. В останалите 83 секции на територията на Обединеното кралство ще се гласува само с хартиена бюлетина.

Снимка: bTV

Особеност на гласуването в чужбина е, че за всяка от секциите е предвиден и държавен представител. 91 от тях са командировани от България и са пристигнали с полет на правителствения самолет педи дни.

Броят на българите, заявили онлайн, че ще гласуват е 3343, но българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в определения срок, могат да гласуват в секция по техен избор.

При гласуването те подават пред Секционната избирателна комисия декларация по образец, че отговарят на условията да гласуват и че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Така избирателна активност може да нахвърли броя на подадените заявления, както се случи и на предходните избори. На изборите през октомври 2022 г. месец във Великобритания гласуваха над 30 000 българи.

И нещо любопитно - 13 от секциите са в учебни заведения, като четири от тях са в университети.