В Бургас започва разпределянето на машините към избирателните секции. Още снощи с камиони машините пристигнаха в склада.

Организацията на изборите в Бургас
Снимка: Лора Стаматис

Разликата при тези избори е, че броят им е по-малък – 593. Толкова са и избирателните секции. Във всяко помещение ще има по една машина. Проверява се дали номерата на машините съответстват на номерата на секциите.

Организацията на изборите в Бургас
Снимка: Лора Стаматис

„Ако машина спре да работи, има един час, в който проблемът да бъде решен. Ако това не се случи, машината се прибира и се преминава към гласуване с хартиени бюлетини“, коментира Петко Калев, отговорник за машините.

„Всички изборни секции са под полицейска охрана от днес до края на изборни ден. Ако на 2 април бъдат подадени сигнали за бомби в училищата в Бургас, ще бъдат предприети комплект от мерки. Всички служители на МВР в секциите са инструктирани. Проверките няма да пречат на изборния ден и правото на гражданите да гласуват“, подчерта Марин Димитров, началник на „Охранителна полиция“ в Бургас.

Засилена охрана и по границите. В пограничните села на община Елхово полицаи са командировани пред всяка секция. Заради бомбените заплахи, дежурствата им започват рано сутринта.