Демонстрация на „Грийн пийс България” пред ТЕЦ „Република” в Перник.

Със символична конструкция, наподобяваща музей,  младите активисти призовават за по-широк дебат за проблема с изгарянето на въглища и отпадъци и настояват за конкретен план от правителството.

Екозащитниците казват, че избират да направят демонстрацията в Перник, защото в града се намира най-старата въглищна централа в България и Европа. В миналото Перник е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България, коментират още част от участниците. Към тя се присъединиха и доброволци  от Хърватия, Румъния и Унгария.

Той е на 68 години и е най-старата централа у нас и в Европа. Откриваме символично тук музей, защото вярваме, че България може да се откаже от употребата на въглища за производството на електроенергия”, казва Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ ТЕЦ-ът трябва да отиде в историята. Тя добави, че България е единствената държава в Европа, която не е започнала дискусия за замяната на въглищата като източник на енергия. 

„Необходимо е всички институции на местно и национално ниво да работят заедно, за да може тази трансформация да се случи плавно. За да бъде решен този проблем, са необходими усилията на всички нас”, допълни още активистката.

Според активистите освен възможност за дебат, трябва да има и конкретна финансова подкрепа, каквато дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа, коментират още те.