България изчезва. Поне според последния доклад на ООН, който предвижда след 30 години да сме стопим с една четвърт.

Снимка: btvnovinite.bg

До 2050 г. броят на хората у нас ще намалее с 23% и ще спадне на 5 милиона и 300 хиляди. Това ни поставя на челното място в класацията на страните, в които населението ще намалява с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия.

Снимка: btvnovinite.bg

За сметка на това, населението на света ще се увеличи от 7 милиарда и 700 милиона души сега, до 8 милиарда и половина през 2030-та година, а през 2100 г., ще достигне 10 милиарда и 900 милиона.

Ниското заплащане, лошото образование, както и политическата несигурност са част от причините за този демографски срив у нас. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Снимка: btvnovinite.bg

„Демографската криза е абсолютен факт, клише са някои обяснения за нея. Има промени в структурите на населението и най-вече промяната във възрастовата структура”, посочи преподавателят по демография доц. д-р Георги Бърдаров в предаването „Тази събота”. По думите му обаче процесите са динамични и тенденциите могат да бъдат обърнати.

Снимка: btvnovinite.bg

Причините за демограската криза са разнообразни, но е факт, че заплащането е сред основните мотиви на българите да търсят препитание в Западна Европа, посочи и икономистът Ваня Григорова. Тя припомни, че само България се обезлюдява, а и цяла Източна Европа и причините са основно икономически.

Процесите на застаряване и урбанизация са факт за целия развит свят, това е резултатът от промените в индустриалната епоха и начина на живот, отбеляза още доц. Бърдаров. Той съобщи, че само през последните 120 години в Европа средната продължителност на живота е нараснала от около 40 до 80 години и скоро ще достигне до 90 в държави като Италия и Испания.

„Урбанизацията също е такъв феномен. Градското население в света е 3% в началото на 19 век, а сега е 55%. Ние се вписваме съвсем нормално в тези процеси”, каза Бърдаров. По думите му огромният проблем на България е отливът на младо население. 

„Колкото по-малко икономически активно население има, толкова по-трудно ще може индустрията да се снабдява с работна ръка. В момента оплакванията на работодателите са в голяма степен безпочвени, тъй като население има, потенциална работна ръка има, но трябва да се погрижиш за нея”, каза икономистът Ваня Григорова.

По думите й по-големият проблем е, че социалните системи изнемогват вече. „Причините са различни – в тях влиза и това, че от началото на прехода и в следващите години хората са работили масово без трудов договор и осигуровки. Тези хора ще започнат да се пенсионират, и ако ние смятаме, че пенсионната ни система сега е зле, след 10 години няма да има кой да плаща пенсиите и хората няма да могат да се класират за пенсия”, прогнозира Григорова.