В битката за президентския пост се изправят досегашния държавен глава Румен Радев и ректорът на Софийски университет Анастас Герджиков.

В дебата в студиото на "Тази неделя" се включиха проф. Светлана Шаренкова от Инициативния комитет в подкрепа кандидатурата на Румен Радев и проф. Румяна Коларова от Инициативния комитет в подкрепа кандидатурата на Анастас Герджиков.

„Изборът на проф. Герджиков е много сполучлив. За първи път ГЕРБ се явява не с партийна кандидатура. Явно кадровата скамейка в тази партия е изчерпана и те търсят по-широко влияние. Едно е да бъдеш ректор на „Алма матер“, а друго е да бъдеш на висшия държавен пост - президент на Република България“, заяви Шаренкова.

Според проф. Румяна Коларова кадровата скамейка на ГЕРБ не е изчерпана.

„Много се радвам, че все повече партии се ориентират към граждански номинации, които са издигнати от Инициативни комитети. Това е изключително важно. Не мисля, че за някого ще можем да кажем, че ще бъде добър президент, докато не стане такъв“, добави тя.

Според Коларова Радев не само генерира конфликти, но не можа да обедини ти тези, които представлява. Виждате какво се случи с „партиите на протеста“.

"Убедена съм, че в следващия парламент, особено с появата на тази нова формация, която няма скрупулите на миналото, а гледа само напред ще има правителство“, смята пък Шаренкова.

Вижте целия дебат във видеото.