Българска художничка оставя хубавия живот в Маями, защото вярва във възможностите, които би имала тук в България.

Tя прекарва детството си между Нигерия, Канада и САЩ. Едно момиче с българско сърце и душа, влюбено в изкуството усеща родината си най-близка и най-мечтана, когато навършва своето пълнолетие. Като млад визуален артист тя е добре позната на световните галерии. Владее 4 езика, а нейни творби са обиколи 3 континента. След 20 години живот в Маями художничката Антония Димитрова се завръща, за да твори в България.

„Върнах се, защото се чувствам, че тук ми е мястото“, казва Антония. 

„Не знаех как ще бъда приета – като българка ли, като чужденка ли. Това ми беше голяма тежест, защото аз винаги съм искала да се наричам българка, но след като на толкова малка възраст съм тръгнала, някак си съм чувствала, че това е право, което получаваш със споделено битие. И след като аз не съм живяла тук толкова дълго време, даже не знае дали мога да имам това право. Очакванията ми бяха минимални, но бях изненада от това, че добре се чувствах и че има много повече българско в мен, отколкото аз осъзнавах“, споделя още художничката. 

Антония помни от детството си куфари пълни с учебници на български. През 2018 г. международна творческа работилница "World of Co" в София преобръща всичко в нея и тя решава да остави американския си живот, за да постигне мечтите си тук, в България.

Снимка: btvnovinite.bg

През март, когато се установява официално в София,  светът е завладян от пандемията, но това не я разколебава. 

През септември успява да направи и първата си самостоятелна изложба в София, на която представя изкуство си с графичната техника "суха игла". 

Корените на семейството й са от гр. Брегово. Когато стъпва на прага на бабината къща, всеки предмет провокира спомен в нея. Спомените тя трансформира в картини. А картините в настолна игра. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мечтае на пролет да превърне старата къща в творческа работилница, с което да допринеса за развитието и запазването на културното наследство в Северозападния край. 

„Мечтая си затова да имам възможността да изградя пространство български артисти да работят заедно, рамо до рамо, с чужденци, от САЩ, защото това са моите сфери“, отбелязва художничката.