Млад български фермер произвежда малко известни у нас пролетни зеленчуци- суперхрани, които съдържат много полезни вещества. От няколко години Христо Анчев отглежда във фермата си в Джулюница аспержи и ревен.
Въпреки че отначало никой не вярвал в неговата инициатива, продукцията му вече е много търсена на фермерските пазари и от реномирани ресторанти.
Христо Анчев работил няколко години във Великобритания. След като се завърнал в България, решил да отглежда аспержи, въпреки че приятели го разубеждавали.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
“Работих в една от най-популярните ферми в Уест Мидлънд, тя беше семейна ферма, ние произвеждахме в нея всички познати плодове и зеленчуци, които се намират на английския пазар. Първото нещо, което ми дойде като идея - аз защо да не отглеждам аспержи в България, след като в Англия са много популярни? И една сутрин се събудих и го реших, и след два месеца всичко беше подготвено и първото поле през 2017 година беше засадено! На всички, които споменах, че мисля да отглеждам аспержи, ме мислиха за луд и казваха, че в България няма пазар и по-добре да се откажа сега, отколкото да инвестирам някакви средства“, спомня си Христо Анчев, земеделски производител.
За няколко години фермата се разраснала, като върху 6 дка има насадени 25 000 стръка аспержи и още 2 дка са засети с ревен. В момента тече беритбената кампания на пролетните култури.
„За последните пет години като ферма се развихме страшно много, в началото бяха аспержи, а другото е ревенът, като моята цел е да го популяризирам на българския пазар. Правим различни дегустации с него, участваме вече на седем фермерски пазари, нашата малка ферма участва на толкова много фермерски пазари в България. В момента сме в пика на нашия сезон, берем ги няколко пъти на ден заради температурите. Имаме достатъчно продукция за фермерските пазари и също да поддържаме ресторантите, които работят с нас“, обясни Христо Анчев.
„Към 10-11 часа идваме да режем аспержите като опада росата, и те порастат защото нощите са хладни, след това се прибираме имаме обзаведено пакетажно помещение. В него на хром никелови маси се разпиляват аспержите, сортират се по едрина-първо, второ и трето качество и след това ги поставяме в хладилна камера да могат да се охладят!“, каза Нели Анчева, производител.
Христо Анчев все още е единственият производител на ревен в България.
„Ревенът също е пролетна култура, суперхрана, това е зеленчук, но начинът на приготвяне е като за десерти, лимонади, компоти…съдържа много полезни вещества и самият вкус тонизира. Ревенът не е популярен в България, а в Англия, Скандивието, дори в Русия и Украйна. Все повече ресторанти имат запитвания за пресни продукти, защото не искат да работят със замразени“, обясни още младият фермер.
Аспержите могат да се консумират като гарнитури или като основно ястие. От ревена могат да се приготвят сладка, печива и домашни лимонади, разказва Нели Анчева, която също работи във фермата.
Христо и семейството му не разчитат на субсидии и помощи от държавата, а развиват с много труд и ентусиазъм фермата по пазарни механизми.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK