Само на 20 години той започва своята обиколка от Сан Франциско до Ню Йорк с лонгборд и 200 долара. След завръщането си у дома в Литва не успява да намери мястото си в обществото, а желанието му да преживее нещо необичайно се засилва. Така през 2019 година 26-годишния Даниелиус Нараускас предприема следващото си пътешествие и заминава за Аляска, която обикаля пеша. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм от източноевропейската страна Литва. През 2016-та пътувах през САЩ от източното крайбрежие до западното, от Сан Франциско до Ню Йорк на моя лонгборд без почти никакви пари и опит. Аз просто имах страст в сърцето си", споделя за себе си пътешественикът. 

Даниелуис Нараускас работи като графичен дизайнер, но страстта му са музиката и пътешествията. Воден от желанието си да опознае света и да се вгледа дълбоко в себе си, тръгва за САЩ. 

Снимка: btvnovinite.bg

Като част от подготовката за пътуването до Америка Даниелиус кара лонгборд всеки ден. 10 дни преди да тръгне пада на бетон и си чупи лявата ръка. Така, с гипсирана ръка и почти без никакви пари Даниелиус пристига в страната на неограничените възможности. Заради опасността да се придвижва по магистралите на лонгборд, той търси алтернативи. 

Започва да разказва историята си онлайн и набира популярност, която му носи и пари. С финансовата подкрепа на феновете си продължава  пътуването, изминавайки близо 3000 км. на лонгборд. Това приключение, обаче не му носи удовлетворението, което е очаквал. И когато се връща у дома в Литва, продължава да търси себе си.

Снимка: btvnovinite.bg

Така Даниелиус избира ново предизвикателство -  да обиколи Аляска, пеша. 

За да се приспособи по-лесно към климата там, той започва да практикува т.н. метод на Вим Хоф. Това е упражнение за дишането на минусови температури.

Снимка: btvnovinite.bg

Чрез онлайн платформа  компании от Литва помагат на Даниелиус с пари, зимна екипировка и застраховка. И през април 2019-та година той тръгва за Аляска – най-големият щат в Съединените щати. За да има  храна и вода през цялото време, Даниелиус си купува детско ремарке за колело.

Снимка: btvnovinite.bg

В Аляска Даниелиус прекарва 76 дни, от които 46 в бягане, като средно изминава по 30 км. на ден. Рекордът му е 61 км. ден. Цялото му пътешествие там е 1500 км. от Анкъридж, най-големият град в щата, до безлюдния Дедхорс. 

В централната част на щата температурите са били поносими. На север, в тундрата на Аляска, студеният арктически вятър се е засилвал. 

Снимка: btvnovinite.bg

Даниелиус нощува при непознати, които среща по пътя си, или в палатка. 

26-годишният пътешественик ще издаде книгата ''Бягане през Аляска? Как да вярваш в себе си?''. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!