Можем да променим света, в който живеем. Можем да променим и начина си на живот и средата около нас. Пример за това е един мъж, който избра Велико Търново пред САЩ - Калин Василев.

Той сподели пред „Тази неделя“, че решението му да се върне в родния град е било емоционално, дори не се е замислил от какво се отказва.

Снимка: bTV

Имах предложения за работа, учех в топ университети – 11 години в САЩ, 2 години – в Англия, доктурантура по генно инженерство и реших, че е време за малко почивка, казва Калин.

На 1 ноември преди шест години той започва промяна на средата, на хората и начина им на живот. Кръщава мечтата си „ТърновоРънс“. И оттогава не спира да я следва! "Движение и здраве за всеки" е неговият устрем.

В началото имах 30 събития, в които никой почти не дойде, но явно съм бил и с голяма воля, защото не спрях и накрая вече имам и такива с 400 човека, споделя още мъжът.

Снимка: bTV

Преходи в планината, велопоходи, тренировки на открито и закрито, участия в каузи. Безплатно и за всички! Вече над 600!  В запазена марка е на път да се превърне и "първа среща на стадиона".

Сред последователите на Калин е и майка му, която се гордее с него.

Снимка: bTV

"Толкова много път, който извървя в чужбина, най-малкото, което сме очаквали нали, че ще се върне и ще започне да се занимава с нещо такова наистина. Гордо ми е, гордо ми е, особено когато има някаква признателност“, казва Мария Василева, майка на Калинба.

Снимка: bTV

"Това е наградата. Да видиш тези хора, които правят нещо за себе си, усмихнати, заредени, от всякакви възрастови групи. Това е истинската награда", споделя Калин.

Снимка: bTV

Той прави всичко безвъзмездно с помощта на доброволци, а събитията не са само спортни – има и такива като почистване на градинка пред блока, варене на чай в парка или рисуване на велоалея с тебешир.

Вижте още във видеото.