Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират, такива са препоръките на Европейското дружество по медицинска онкология, отбеляза д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделение по Медицинска онкология в предаването „Тази събота и неделя“.

Според нето обаче е много трудно да се изведе препоръка коя ваксина да се използва. „Има уклон предвид механизма на действие на първите две, които и в момента са налични в България. Това са така наречените РНК базирани ваксини. Смята се, че те са по-подходящи за онкологичните пациенти, за разлика от векторните ваксини, които съдържат части от вируса“, заяви д-р Желязко Арабаджиев. 

„Нашите спекулации се базират на опита ни с противогрипните ваксини. Приемаме факта, че като цяло пациентите с онкологични заболявания, особено тези, които провеждат активна противотуморна терапия, са вероятно с отслабен имунитет. Поради тази причина РНК ваксините са по-подходящи, тъй като те не въвеждат живи части от вируса“, обясни лекарят.

По думите му пациентите с автоимунни заболявания са особена рискова група в конкретната ситуация. „Като цяло може да се предположи, че ваксините биха изострили автоимунното заболяване, но интересното е, че ваксините не са противопоказни при пациенти, които провеждат имунотерапия – при тях не се очаква по-ниска ефективност от препаратите“, посочи лекарят.