Три различни научни екипа изследваха британския вариант на коронавируса, всички резултати показват, че модификацията е по-заразна и смъртоносна. Това обясни в „Тази събота“ епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Националният център по заразни и паразитни болести потвърди снощи, че мутацията е засечена и у нас. 

По думите му мутацията е открита във Великобритания през септември, защото на Острова редовно се правят генетични изследвания на вируса. Според него ниската заболеваемост у нас се дължи на въведените мерки. 

„От 10 дни случаите във Великобритания намаляват, дори от вчера при смъртните случаи има индикация за намаляване. Затегнатите мерки винаги помагат – вирусът има нужда от контакт между хората, за да се предава. Когато този контакт се намали или прекрати – броят на новозаразените веднага започва да спада“, каза д-р Марков. 

Според него, ако се спазва дистанция, носят се маски, хората работят от вкъщи и не се посещават заведения – няма нужда от въвеждане на „локдаун“. Той обясни, че все още няма данни дали ваксината предпазва от новия вариант на вируса, но от научна гледна точка би трябвало да е така. 

„Различията между трите ваксини се надценяват. И трите правят едно и също нещо. Просто ваксината на „Оксфорд“ го прави по различен начин от тези на „Модерна“ и „Пфайзер“. Аз бих препоръчал при първа възможност хората да се ваксинират. Ранната ваксинация е по-важна от финото избиране“, каза още имунологът. 

Д-р Марков обясни, че очакванията са ваксините да изграждат имунитет срещу COVID-19 до 2 г. Според него вирусът трудно ще се елиминира, но с препарати може да се държи под контрол. Той прогнозира, че светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот до 1 г.