Детските лекари искат достойно заплащане и повече сестри, обясни в предаването „Тази неделя” д-р Мила Байчева, педиатър. През седмицата на протест излязоха лекари и сестри от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев". Медиците получиха подкрепа и от родители и деца, чиито животи са спасявали неведнъж. От Министерството на здравеопазването отговориха, че специален статут ще получи бъдещата национална детска болница, когато е готова.

"Не си позволяваме да сваляме летвата в грижите за децата, но в началото на тази година НЗОК, от която сме напълно зависими, постави нови условия, като например лимитите за хоспитализация на болните ни пациенти. Това е трудно да бъде изпълнено, ограничават ни и от там финансирането е изключително малко", обясни още д-р Мила Байчева.

По думите й основното искане на педиатрите е да се промени статута на специализираната детска болница. "Ако има специален статут, тази болница по детски болести би могла да получи финансова подкрепа. Имаме нужда от нови технологии, въвеждане на нова апаратура, от нови хора – т.е. от нормални условия на труд", отбеляза педиатърът.

Новият протест на медиците от специализираната детска болница е планиран за 23 април.