Поредно недоволство на медици. Този път на протест излязоха лекари и сестри от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев".

Отделението по гастроентеорология в педиатричната болница е едно от отделенията, в които всички легла са пълни. Заради лимитите деца над обявения брой легла не могат да се приемат. Не могат да се приемат и в други отделения в болницата. Парадоксално - друга детска гастроентерология в София няма.

Педиатрията от години заема ролята на национална детска болница. Сестра Доцева припомня, че чакаме построяването на такова здравно заведение от 40 години.

Почти от толкова тя работи в Клиниката по гастроентеорология - едно от най-натоварените отделения на единствената педиатрична болница у нас. Леглата в клиниката са 15.

В момента лекува онкологично заболяване, но продължава да работи – и защото обича работата си, и защото сестрите са критично малко.

За да има кой да се грижи за пациентите, тя и колегите й настояват за промяна на статута на болницата, отпадане на лимитите, добре финансирани клинични пътеки и по-високи заплати. 

Медиците получиха подкрепа и от родители и деца, чиито животи са спасявали неведнъж.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че специален статут ще получи бъдещата национална детска болница, когато е готова. Статутът на сегашната педиатрия засега остава непроменен. Министърът обещава приоритетно да бъдат обсъдени проблемите със заплащането на детските клинични пътеки.    

Предстоят и други протести, докато не станат факт поне част от исканията на медиците там.