„Ще се обсъди възможността да се ваксинират и деца над 5-годишна възраст на среща към Американската агенцията по контрол на храните и лекарствата.“

Това заяви д-р Маргарита Ганева, която е началник на "COVID сектор" в специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев".

До края на годината ще се обсъди и 6-месечни бебета да може да се имунизират, добави тя.

Според нея децата боледуват по-често, но засега системата успява да се справи с хоспитализациите им. Д-р Ганева обясни, че бебета се заразяват основно от майките си или от болничния персонал.

В София за деца са предвидени 10 легла в Инфекциозна болница, 6  в болница „Лозенец“, 8 легла има в болница „Здравето“ и 2 легла в болница „Пирогов“.

Ганева обърна внимание на симптоматиката на „Делта“ варианта при децата, при която е добре да се потърси личен лекар.

„Най-честите симптоми са температура, болка в гърлото хрема, повръщане, диария, кашлица. На първо място трябва да потърсим личен лекар и после следващи стъпки и да се направи антигенен тест“, каза д-р Ганева.

Тя заяви, че е малък процентът от децата, които  могат да направят едно усложнение, но то е сериозно и трябва да се лекува навременно.

„То може да настъпи 2 до 6 седмици след коронавирус при децата. Симптомът се характеризира с внезапно начало на висока температура над 39 градуса, може да има обрив и конюнктивит, стомашно-чревна симптоматика, повръщане, мултиорганно засягане и засягане на сърцето, като при навременно лечение претърпяват обратно развитие“, обясни медикът.

Вижте целия разговор във видеото.