„Повечето българи в Испания, с които говорихме, заявиха, че са дошли да гласуват за промяна. Това го казваха не само млади хора, студенти, а и българи, които живеят там от 20 години. Казваха: „Ако видим промяна в България, бихме се завърнали. За нас е важно да се подобряват нещата там и за нашите деца, нашите внуци“. Представят си България като нормалните западноевропейски държави – без корупция, искат да няма обвързване между мафия и държава, искат независима правосъдна система“, каза в „Тази неделя“ журналистката Цветана Балабанова, която проследи вота на нашите сънародници на Пирeнеите.

"По официална статистика на испанските власти българите там са 120 000, а по неофициална са доста повече. От тях гласуваха 20 000 души, което е двойно увеличение спрямо предишния вот през 2017 г., което е интересен феномен. Бяха подадени рекорден брой заявления и бяха разкрити рекорден брой секции", каза Балабанова.

"Испания е втората държава с най-много секции за нашите парламентарни избори след Германия. Нямаше напрежение. Имаше опашки, но нямаше удължаване на изборния ден. Всички, които искаха да гласуват, успяха да го направят", отбеляза журналистката.

В Испания има по-строги мерки срещу коронавируса, но те се вземат на регионално ниво. По време на изборите е имало отпускане на мерките - разрешавало се е движение между градовете в Каталуния, каза Балабанова.

Целия разговор и историята на едно младо българско семейство в Испания - вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!