С миналогодишен благодатен огън за Великден. Светият синод реши полетът до Тел Авив за донасяне на благодатния огън да не се осъществи, а средствата, предвидени за него, да бъдат насочени за борба с коронавируса.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Тази година малко над 10 души ще влязат на Велика събота в храма "Свето Възкресение Господне" в Йерусалим. Вярващи от цял ​​свят ще чакат огъня в самолетите си на летището в Тел Авив.

Слизането на Благодатния огън е чудо. Свидетел на това чудо преди две години беше Димитър Тодоранов - бизнесмен, който през 2017 г. беше ръкоположен за иподякон от западно и средноевропейския митрополит Антоний.

„Усещането да се докоснеш до Благодатния огън е за наистина една интересна вибрация. Усещане за светлина, за нещо неповторимо и същевременно една насоченост към вътрешните ни убеждения и как да разбере този знак за себе си“, разказа в „Тази събота“ Димитър Тодоранов.

„Сега може би Господ ни обединява по малко по-различен начин. Защото само заедно можем да минем през това предизвикателство. Огънят съществува, трябва да го намерим вътре в нас и да се научим да живеем заедно“, каза още той.

Според него дебатът за затварянето на храмовете е бил излишен, защото е важно те да останат отворени в душите на хората.

„Добре е, че църквите останаха отворени като символизъм, но е добре да останат празни по празниците, за да докажем, че сме разбрали знаците, които ни дава Господ и да бъдем отговорни“, смята Димитър Тодоранов.